Már az évszázad elejétől rossz irányba halad az egészségügyünk. A gazdagok egészségügyét csináljuk belőle. A legrosszabb orosz-amerikai modellt honosítjuk meg, miszerint az egészség és az egészségügy csak azok számára lesz elérhető, akik fizetőképesek és vagyonosak.

 

Amerikában az egészségügy luxuscikk, hatalmas pénzeket költenek rá (a GDP cca 16 százalékát, míg az OECD átlag 9 százalék), de európai mértékkel csak közepes színvonalat teljesít. Ennek oka, hogy Amerikában az egészségügyet a szabadpiac irányítja.

 

(…) A Visegrádi Négyek közül mi állunk a legrosszabbul. A legtöbb pénzt költjük az egészségügyre, de a legrosszabb eredményeket produkáljuk. (…)

 

 hirdetes_810x300  

Négy kulcsmutatót kell figyelnie: a várható élettartamot, az egészségben töltött életévek számát, a kezelhető halálokokban elhunytak száma, és a csecsemőhalandóság. Ma például Európában egy szlovákiai nőnek a legrosszabbak a kilátásai, ami az egészségben töltött élettartamot illeti – átlagosan 54,6 évet töltenek betegség nélkül, ami legkevesebb egész Európában.

 

Kétszer akkora a kezelhető diagnózisokban (olyan betegségek, amelyek alapesetben időben felismerhetőek és kezelhetőek – a szerk. megj.) elhunytak aránya, mint az uniós átlag, még a cseheknél is jobbak a mutatók. Mikor tréfálkozom a kollégákkal, néha azt mondom nekik, hogy Brünnben kell gyereket szülni, mert rögtön 10 évvel többet élhet le egészségben.

 

Ez a koalíció a mindenre képes tehetetlenek koalíciója. A probléma gyökere, hogy az egészségügy csak akkor működik, ha az állam gondoskodik róla: fejleszti, javítja, szabályozza. De a mi államunk nem gondoskodik, jogilag minden eszköze megvan, a gond a hatékonyságban van. A minisztérium hosszú ideje nem látja el a feladatait, legfőképp az egészségügy regulációját illetően, de az állami kórházak menedzselését illetően is. (…)

 

Nem tudom pontosan megítélni, hogy mennyire voltak tehetetlenek, vagy tehettek-e volna valamit, vagy csak nem volt kedvük. A betegek számára a végeredmény ugyanaz, mégpedig hogy az egészségügy nem működik.

 

Több mint 10 éve van hatalmon a Smer, élén Robert Ficoval. Mind a három kormányát felelősség terheli. Eddig ugyanis senki sem tiltotta meg a egészségbiztosítók túlzott nyereségességét vagy változtatta meg a pontrendszert (a szakorvosok a szolgáltatások pontrendszere szerint kapják díjazásukat az egészségbiztosítóval kötött szerződés alapján – a szerk.megj.). (…)

 

Pár kivételezett szolgáltatónak a magánszektorból ez igencsak megfelel, és az egészségügyön gazdagodik. Ma olyan cégek szállítanak az egészségügynek, akik 50 százalékos nyereségkulccsal, és 50 százalékos tőkemegtérüléssel dolgoznak évente. Közben pedig penészes falú kórházakat látunk, huzatos ablakokkal, ahova saját magunknak kell vinnünk a vécépapírt.

 

Az alapvető hiba, hogy az állam nem szabályoz. Egy példán bemutatva: egy mobil ma kerüljön 700 euróba, 10 évvel ezelőtt egy ilyen teljesítményű számítógép 70 ezerbe került volna. Ma megvenné [a 700 eurós telefont] 70 ezerért? Természetesen nem. De az árlista 2005-től [az egészségügyben] mégsem változott.

 

Ma az egészségügyben óriási titkot őriznek, mégpedig azt, hogy még mindig a 2005-ös szolgáltatások pontjegyzékét használják. Ezért van az, hogy a CT és az MR az egyik legjövedelmezőbb szektora az egészségügynek, mert a régi árlista van érvényben.

 

Márpedig, a magánszereplők csak azt engedik maguknak, amit az állam megenged nekik. Az állam szabja meg, mit tehet a Penta és a többi szolgáltató, akik ki szeretnék használni a teljes mozgásteret. Ha a szomszédos országokhoz képest túlzottan is használják ki, az az állam kudarcát jelzi. (…)

 

Marcel Klimek az OĽANO-NOVA jelöltjeként került az állami Általános Egészségbiztosító felügyelőbizottságába. Szakmáját tekintve közgazdász, politikai ambíciói is voltak, szerepelt az OĽANO-NOVA listáján a tavalyi választásokon. Az interjút Martin Odkladal és Jana Čunderlíková készítette, a teljes beszélgetést az alábbi linken olvashatja el.

 

Aktuality.sk, Slovenské zdravotníctvo bude len pre bohatých (rozhovor)

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!