Gömörben a romák és az egyház kapcsolata a meggondolatlan szegregáció mintapéldája. Annak ellenére, hogy nem tudatosan zajlik, mégis példaként szolgálhat olyan területek számára ahol a többség és a kisebbség együtt él.

 

Nem kell rögtön falat emelni, hiszen ott [Gömörben – szerk. megj.] említésre sem méltatják őket. Azt mondják, hogy „nem rasszisták”, de…Hiszen a romák nem is járnak templomba, legfeljebb csak a keresztelőre és a temetésre mennek el.

 

Nem kell rögtön kiírni a kapura, hogy „ilyenekből mi nem kérünk” úgy, ahogy manapság már sokan az állásajánlatokba is beleírják.

 

  hirdetes_300x300   

A szakadék az elmúlt években már enélkül is eléggé elmélyült köztük. Ezt a szakadékot már nehéz átugrani, és nagyon sok plébános, ha nem is mélyíti ezt a szakadékot, de beforrasztani sem szándékozik.

Azonban az egyház és a romák kapcsolata lehetőségeket és útmutatást kínál arra, hogy miképpen lehetne hidat építeni a szakadék közé, és megmutatni mindkét fél számára a kedvezőbb utat. Például a gyermekeknek a cigánytelep helyett egy más élet lehetőségeit kéne felkínálni, hogy megfelelő motivációjuk legyen a kitöréshez. Vagy csupán az is elég lenne, ha a hívő romákat meghívnák az istentiszteletekre.

 

Abban az időben, amikor a papok egy része ismét Tisot élteti, az a pap, aki mindezt lehetővé tenné és megvalósítaná, kellő példaként állhatnak nemcsak a bárányai, hanem a kollégái előtt is.

 

Sme.sk, Jaub Filo: Keď cirkev nepijíma svoje ovečky

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!