(…)

 

Könyvében az „alkalmatlanok koalíciójáról és a mindenre képesek koalíciójáról” ír. Kire gondolt ezzel?

 

Az évszázad elejétől kezdve rossz irányba tart az egészségügy. Csak a gazdagok számára tesszük elérhetővé. (…) Amerikában az egészségügy luxustermék, rengeteg pénzt költenek rá (körülbelül a GDP 16 százalékát, az OECD átlag 9 százalék), de az európai arányokhoz képest csak átlagos hatása van. Ennek oka, hogy az egészségügyet Amerikában a piac irányítja.

 

 hirdetes_400x285  

Úgy gondolom, hogy itt az ideje visszatérni az egészségügy közszolgáltatásként való kezeléséhez, mely a szolidaritáson alapszik a közegészségügyi biztosítás keretein belül. (…)

 

Mit képzeljen el ez alatt az átlagember?

 

(…) Szlovákiában kétszer nagyobb a visszafordítható elhalálozási ráta, mint az Európai Uniós átlag, Csehországban is alacsonyabb. Amikor élcelődök a kollégákkal, azt mondom nekik, hogy vigyék Brünnbe megszületni a gyermeküket, mert statisztikailag tíz évvel tovább élhet egészségesen.

 

Stagnál nálunk vagy romlik a helyzet?

 

Általánosságban véve minden ország az egészségügy fejlesztése terén jobb statisztikai mutatókat ér el. Szlovákia is javított, de elvileg a legkevesebbet az összes ország közül.

 

Mi ennek az oka? 

 

Az alkalmatlanok koalíciója és a mindenre képeseké. A probléma az, hogy az egészségügy akkor működik, ha az állam törődik vele. Folyamatosan fejlődik és javul, egy irányba halad és szabályozza magát. De Szlovákiában az állam nem törődik vele, törvényileg ugyan megvan minden lehetősége megvan rá, a hiba a teljesítményben van. A minisztérium jó ideje csődöt mond a feladatok teljesítésében, leginkább az egészségügy rendezésében, vagy az állami kórházak igazgatása terén.

 

Lehet ennek oka az, hogy egyes miniszterek vagy más felelős emberek alkalmatlanok voltak, vagy szándékosan nem cselekedtek? 

 

Nem tudom megítélni, mennyire voltak alkalmatlanok vagy esetleg alkalmasak, csak az akarat hiányzott. A páciensnek ez mindegy, az egészségügy nem működik.

 

Konkrétan ki felelős ezért az állapotért?

 

Több mint tíz éve a Smer van hatalmon Robert Ficoval az élen. Mindhárom kormányát felelősség terheli. (…)

 

 

(…) Hiba volt, hogy az egészségügyben megjelent a magántőke? 

 

Nem volt hiba, az alapvető hiba az, hogy az állam nem szabályozza. Vegyünk egy példát: ez a telefon ma 700 euróba kerül, tíz évvel ezelőtt egy hasonló teljesítménnyel rendelkező számítógépet 70 ezer euróért tudtunk vásárolni. Megvenné ma 70 ezerért? Természetesen nem. 2005-ben viszont ilyen volt az árjegyzék.

 

Az egészségügyben napjainkban – és én ezt a szlovák egészségügy legnagyobb rejtélyének tartom – egy pontrendszer érvényes, ami kvázi egy 2005-ös teljesítményen alapuló árjegyzék. Ezért ma a CT és MR az egészségügy egyik legnyereségesebb ága, mert a korábban említett árlista alapján működik.

 

A magánbefektetők közül a Penta a legnagyobb játékos. Hogyan értékeli tevékenységét? 

 

Minden önálló létesítmény azt teszi, amit az állam megenged neki. Az állam állapítja meg, hogy a Penta és társai mit tehetnek, ők pedig megpróbálják kihasználni a rendelkezésükre álló teret. Ha más államokkal ellentétben túlzottan kihasználják, akkor az az állam hibája.

 

(…)

 

Aktuality.sk – Slovenské zdravotníctvo bude len pre bohatých (rozhovor) 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!