Egy olyan embernek, mint Pavol Ruskónak a rövid börtönlét is könnyen megoldhatja a nyelvét. Ezért is várhatóak szabadlábra helyezését illetően erős nyomások. A játszmában ugyanis sokkal több minden forog kockán, mint egy olyan gyilkosság megrendelése, melynek kapcsán a sorsdöntő bizonyítékok egyelőre hiányoznak.

 

A tolószékes Pavol Rusko fotója – ahogyan éppen kitolják a kórházból – egyértelmű jelzést közvetít: az egykori befolyásos politikus mára egy megtört emberré vált.

(…)

 

Sokk az elfogatási parancstól

 hirdetes_810x300  

 

Gyorsan kiderült, hogy Rusko egészségügyi állapota egy csöppet sem veszélyes. (…) Kicsit sokkba került a letartóztatását követően, hiszen a rendőrség elit egységei a pozsonyi Eurovea bevásárlóközpont előtt vártak rá, amikor éppen kilépett az egyik bankból.

 

Világos nappal – a véletlen szemtanúk szeme láttára – a földhöz szorították, tájékoztatták a jogairól, majd a nyomozó elé vitték. Ott tudta meg, hogy valójában mivel is gyanúsítják. (…) Egy gyilkosság megrendelése komoly dolog, így Rusko egykori társadalmi státusza rögtön mehetett is a süllyesztőbe.

 

Rusko aktuális ügye csupán a nyomozás „mellékterméke”, hiszen a rendőrség voltaképpen a Gorilla-ügy miatt vette elő Ruskot. Amikor azonban Mikuláš Černákot arról kezdték el faggatni, hogy tud-e valamit Rusko bűntetteiről, akkor spontán mondom, kertelés nélkül elmesélte, hogyan rendelte meg Rusko Silvia Volzová meggyilkolását. Mivel Černák nem akart egyedül tanúskodni, nehogy baja származzon az egészből, ezért időt kért arra, hogy az egészet megvitassa az ügyvédjével. Ruskóról ugyanis 2007-ben már vallott. (…)

 

Az állam védelme alatt

 

Černák másodszor 2014-ben mutogatott ujjal Ruskóra, amikor is elkezdett együttműködni a rendőrséggel több múltbéli maffiagyilkosság felderítése kapcsán. Három évig azonban semmi sem történt. Az ügyészségből az egyik ember akadályokat gördített a rendőrök elé azzal a céllal, hogy Černák ne beszéljen, hiszen az őt is veszélybe sodorhatta volna.

 

A jég akkor tört meg, amikor Černákot a Gorilla csapat nyomozói keresték meg. Černák sértettnek érzi magát, hiszen míg ő a rácsok mögött senyved, addig a társai az állam magas rangú képviselőinek védelme alatt állnak. Černáknak már nincs mit veszítenie, épp ellenkezőleg: ha lerántja a leplet a többi ügyről is, akkor öt év múlva esélye lesz arra, hogy feltételesen szabadlábra kerüljön. Vagy legalábbis szabadabb rend szerint élhet a börtönben.

 

Külső nyomások

 

Černák már húsz éve börtönben van. Nem tudjuk, hogy mi játszódhat le a fejében, de az biztos, hogy pszichikai szempontból jóval ellenállóbb, mint Rusko.

 

Egy Rusko-féle embernek – aki előtt egykoron mély meghajlással jártak az emberek – egy jóval rövidebb sittes időszak is elég ahhoz, hogy megeredjen a nyelve. Ezért is várhatóak erős külső nyomások Rusko szabadlábra helyezésével kapcsolatban. A játszmában ugyanis sokkal több minden forog kockán, mint egy olyan gyilkosság megrendelése, melynek kapcsán a sorsdöntő bizonyítékok egyelőre hiányoznak.

 

Ha Rusko megtörik, abból Kočnernek és a Gorilla-ügy fő résztvevőinek is baja származhat. És akkor végre kiderül, hogy valójában kik is uralják ezt az államot.

 

Aktuality.skKomentár Mareka Vagoviča: Kto má strach, že Rusko začne rozprávať

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!