A tegnapi választásokat akár a Kotlebáról és a fasisztákról szóló választásokként is elkönyvelhettük volna. Ma reggel már úgy tűnik, hogy a tegnapi választások a búcsút jelentették attól a Smertől, akit az utolsó tíz évben megismertük. (…) Üdvözöljük Szlovákiában, ahol a választások nem mindig a Smer győzelmével végződnek.

 

A Smer azt gondolta azzal, hogy hozzátapad Ján Lunterhez és régi szerelméhez, Milan Ftáčnikhoz, az összes megyében győzedelmeskedhet. Ezzel szemben csak két megyében szerezte meg a vezetést. Ez hatalmas vereség a Smer számára, így meg kell próbálnunk megérteni, hogy valójában mi is történt.

 

A koalíció nem működik. A Smer már második éve van kormányon Bugár Bélával és Andrej Dankóval. Az ő párjaik azonban láthatatlanok voltak az idei megyei választásokon, így a Smernek egy csöppet sem segítettek. Minden bizonnyal ez annak köszönhető, hogy még a koalíciós pártok szavazói sem hisznek a koalícióban, hiszen nem tekintik egységesnek.

 

 hirdetes_810x300  

Kaliňák egy szőnyegbe csavart holttest. A közvélemény-kutatások másról sem szóltak, csak arról, hogy a Smer vezet, ám tegnap este kiderült, hogy mindez a kormányzáshoz már nem elegendő. Robert Fico kormányfőnek komoly újításokat kell végeznie. A belügyminisztertől, Robert Kaliňáktól való búcsúvétel csupán a kezdetet jelentené.

 

(…)

 

Az ellenzék sikeres lett, amin minden bizonnyal ők is meglepődtek. Van mit ünnepelniük, de ez a választás elsősorban a koalíció és a fasiszták vereségéről szólt. (…) Ez egy olyan élmény, ami esélyt adhat az ellenzéknek arra, hogy felébredjen.

 

Úgy tűnt, hogy Szlovákiában a liberális demokráciát az utóbbi években a szőnyeg alá söpörték. Kotleba és a fasiszták a parlamentben, Ficónak pedig meg sem kellett küzdenie a hatalmáért, hiszen automatikusan megörökölte. Egyszer csak itt vannak az izgalmas választások, melyek valódi meglepetésekkel végződnek. Jó reggelt kívánok.

 

DenníkN, Matúš Kostolný: Smer prehral tak veľmi, že to už ani Kaliňákov odchod nezachráni

Nyitókép: TASR/Henrich Mišovič

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!