Az SNS olyan bizniszbe vágott bele, amiben kitörheti a nyakát. Pont úgy, ahogy az oktatásügyi uniós forrásokkal.

 

Ezúttal a védelmi minisztérium milliárdos páncélkocsi-vásárlásáról van szó. Gajdoš miniszter ugyanazt a sémát követi, mint annak idején Plavčan. Nagyjából ugyanazt.

 

Gajdoš fő problémája nem az, hogy a közbeszerzést titkosították, de nem is az, hogy nem lenne klasszikus megversenyeztetés, hiszen az amerikai Black Hawk helikoptereket is verseny nélkül vásárolták meg – és Glváč akkori miniszter gond nélkül megúszta az ügyet.

 

 hirdetes_810x300  

(…) A háttérben megint a Slavia Capital jelenlétét érezni, amely Danko és az SNS kampányát nagyban „segítette”, és amely a gépipar és a fegyvergyártás ágazatában is tevékenykedik. Gajdoš ezredes „miniszterként” csak egy bábu, akinek az a feladata, hogy ott írja alá, ahol Hoľko mutatja.

 

(…) A séma úgy van kidolgozva, hogy páncélozott katonai járművek beszerzésénél túlnyomóan a hazai, szlovák cégek kerüljenek helyzetbe. A szerződés 70-80 százalékénak értékében.

 

Ez az elv helyes és természetes. Ami kétes, az a kedvezményezettek kiválasztása. Nem a hazai vállalatok nyílt versenye dönt róluk, ezért ez már egy nagymértékben eldöntött dolog. (…) Az 1,2 milliárdos csomagból 900 milliót itthon kell szétosztani.

 

Egyébként Danko nem túl diszkréten közvetlenül avatkozik a védelmi minisztérium közbeszerzéseibe, bár nem tartozik hatáskörébe. Októberben a TA3 műsorán dicsekedett, hogy beszélt a nagyövetekkel a vadászgépek vásárlásáról.

 

Ebben az esetben az SNS visszatáncolt a Gripen vadászgépek már előkészített tenderéből, és néhány évre elhalasztották az ügyet. Ezzel helyet adtak a páncélkocsik megvételének, ahol nagyobb tere van a hazai közvetítőknek, lobbistáknak, beszállítóknak…

 

Csak összehasonlításként: ugyanígy volt ez Plavčan idején az oktatásügyi minisztériumban. A miniszter azok miatt az uniós merítések miatt magyarázkodhatott, amelyeket Danko előző jelöltje, Vladimír Kováčik készített elő – illetve a mögötte álló vállalkozócsoportok és offshore cégek. (…)

 

Aktuality.sk, Komentár Daga Daniša: Keď sa Danko zahryzne do miliardy

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!