„Nem tartom maga történész-szakértőnek, hogy igent vagy nemet tudjak mondani ebben a kérdésben” – így válaszolt Andrej Danko házelnök, az SNS elnöke arra a kérdése, mi a véleménye a Krím annektálásáról. Ha ismerős önnek valahonnan az érvelés, akkor jó nyomon jár…

 

Majdnem ugyanígy, csak kevésbé zavarosan fogalmazott idén márciusban az ĽSNS vezére, Milan Uhrík is. „Nem vagyok történész, nem ismeret a történelmi körülményeket” – mondta, mikor arra kérték, hogy a szlovákiai zsidók náci haláltáborokba történő deportálásával kapcsolatban foglaljon állást.

 

Úgy tűnik, hogy a történelmi ismeretek hiánya kifizetődő a politikában. Remek kiúttal szolgál a kényelmetlen helyzetekből. És ha esetleg pont egy történész végzettségű politikusról van szó, rögtön azzal érvelhet, hogy az ő szakterülete a középkor.

 

 hirdetes_300x300  

Államférfinak lenni és a komoly kérdésekben egyenes véleményt formálni a választók negatív reakciója ellenére ma már nem divat Szlovákiában. Ráadásul Uhrík és Danko is saját pártjaik DNS-e ellen beszélt.

 

Kotlebáék fasiszta eredetükre csak jelekben utalnak, mint mikor Marián Kotleba kellemes fehér napot kíván vagy egy 1488 eurós összeget adományoz oda. (…) De Dankonál jóval látványosabb az átalakulás. Hogyan másképp lenne értelmezhető az a sorozat, ahogy a szlovák nemzetiek vezére az elmúlt hetekben teljesített: először Szentpéterváron állt ki az orosz nyelv szlovákiai oktatása mellett, aztán aláírta Kiskával és Ficoval a Szlovákia egyértelműen nyugati irányultságúként deklaráló nyilatkozatot, majd meglátogatta Moszkvát és egy kritikus szó nélkül ódákat zengett Oroszországról az Állami Dumában, és végül képtelen volt elítélni az orosz agressziót, amit az egész Nyugat elutasított már.

 

Újra felmerült tehát a kérdés, amit már a politológusok azóta kérdeznek amguktól, hogy Andrej Danko megjelent a politikában: Tudja egyáltalán, mit csinál? Csak halkan jegyezzük meg, ha igen, akkor ez egy rendkívül kidolgozott terv.

 

Hnonline.sk, Štefan Chovanec: Šíri sa nám tu nebezpečný fenomén: Nielen Uhrík, ani Danko nie je historik

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!