Amikor a D3-as zsolnai Őrlak – Borodnó szakaszán jár, emlékezzen, hogy Közép-Európa legdrágább autópályáján közlekedik. És nem az alagút vagy a hosszú autópályahíd miatt. A négy perc, amit ezen megspórol, nem volt fő indoka a megépítésének.

(…)

Ennek ellenére ez a rövid szakasz kivételes figyelmet érdemel. A mindössze 4,25 kilométer hosszú szakasz projektjeinek, földjeinek és építésének a számlája a Nemzeti Autópálya Társaság (NDS) adatai szerint eléri a 270 millió eurót. Több mint 63 millió egy kilométerre. Ez az ár Szlovákiában – a rendkívül drága autópályák országában – abszolút rekord. Hasonlóan drága autópályát hiába keresne egész Közép-Európában.

 

Kinek és miért „tartozzunk hálával”? Először is röviden: a terep felét alagút és egy hosszú, víztárolón átívelő autópályahíd alkotja, ami magas költségeket eredményez. Azonfelül  Smer-SD jelöltjei pedig arról törődtek, hogy a közforrásokból több tíz millió euró kerüljön át magánszámlákra. A drága építkezésből így szuperdrágát csináltak.

 

 hirdetes_400x285  

(…)

A kivitelezői tendert az NDS 2009-ben hirdette meg. Noha a tender értéke akkor 269 millió euró volt, végül az adófizetők számára nagyon jól végződött. Annyira, hogy el kellett….törölni.

 

 

Az NDS asztalára 2010-ben egy kiváló ajánlat került egy megbízható cégtől (Skanska), 149 millió értékben, ami a tartalékok és előre nem látható költségekkel együtt elérte a 163 millió eurót.

(…)

Összehasonlítva a legelső ajánlattal 2010-ből végül a tender (beleértve a tartalékokat is) 92 millió euróval többe került, ami óriási, 56 százalékos emelkedés. Reálisan nem kellett volna ekkora túlárazásnak történnie, ugyanis az első tender az úgynevezett vörös FIDIC rendszerrel számolt, ahol a költségemelkedések rizikófaktora magasabb, mint a sárga FIDIC-ben, amelyet a második tender során használtak. Ezért valós feltételezni, hogy a közforrásokból körülbelül 80 millió euróval többet költenek el, mint kellene. Ebből az összegből például:

 

-400 kilométernyi utat lehetne felújítani
– 5-10 kilométer gyorsforgalmi utat építeni
-A D3-as Csaca előtti szakaszát be lehetne fejezni
-fel lehetne építeni két teljesen felszerelt régiós kórházat.

(…)

 

Denník N –  Štyri kilometre diaľnice predražili o hodnotu dvoch nových nemocníc
fotó: Denník N

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!