November 30-án tartották Pozsonyban az új Audi A8 szlovákiai sajtóbemutatóját. Mivel a rendezvényre a Körkép.sk is meghívást kapott, első kézből számolhatunk be az új ingolstadti csúcsmodell valóban kivételes képességeiről.

 

A tesztelt autó a többi Audi modellel együtt a dunaszerdahelyi Audi szalonban vásárolható meg.
Cím: Ulica Istvána Gyurcsóa 7200/38A, 929 01 Dunajská Streda
Tel.:+421 911 252 337, +421 31 59 10 251, mail: [email protected]

Web: www.dscar.sk

 

Kép: dscar.sk

 

 

 hirdetes_400x285  

 

 

A 4. generációs A8 elsősorban is az első szériagyártású autó, amely részben képes az autonóm közlekedésre. Ez alatt az értendő, hogy 65 km/órás sebességig – tehát városi forgalomban, illetve lakott településen belül – a sofőr munkájának jelentős részét képes magára vállalni. Tartja a menetsávot, ügyel a követési távolságra, az akadály elhárulása után felveszi forgalomnak megfelelő optimális sebességet, figyelemmel kíséri a párhuzamos forgalmat.

 

 

További forradalmi újítás, hogy mindkét bevezető motorhoz (50 TDI – 286 LE, 50 TSFI – 340 LE) az úgynevezett Mild Hybrid rendszer társul. Ez nem klasszikus hibrid hajtást jelent, hanem azt, hogy az autó 48 voltos feszültségre növelt elektromos hálózata – egy lítium-ion akkumulátorral együtt – képes rásegítő módban működtetni a klasszikus indítómotort. Ez 60 Nm-nyi nyomatéktöbbletet jelent, amit a gyorsuláson ugyan nem érezni, viszont számottevően csökkentheti a fogyasztást.

 

 

 

A lézerlámpákkal kiegészített HD Matrix LED-es fényszórók szintén világviszonylatban is újdonságnak számítanak. A lézeres adalék fényforrások – amelyekből kiszűrték a szemre káros kék fényt – 70 km/órás sebesség felett automatikusan lépnek működésbe, és a közlekedési viszonyoknak megfelelően kapcsolnak országútiról tompított fényre, illetve vissza. Teljes kapacitásukkal mintegy 600 méterre növelik a fényszórók hatótávolságát.

 

 

 

Végezetül említést érdemel még a hátsó futómű dinamikus önkormányzása, amely 60 km órás sebességig pár fokos szögben az elsőkkel ellentétes, e sebesség fölött velük megegyező szögben fordítja el a hátsó kerekeket. Az eredmény az első esetben szűkebb kanyarvétel és jobb manőverező képesség, nagyobb sebességnél pedig jobb kanyarstabilitás. Természetesen hosszan lehetne még sorolni az autó forradalmi újdonságait, de ezekkel megvárjuk az első tesztet…

 

Vas Gyula
Fotó: a szerző (6) és Audi

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!