Washingtonban felállva ünnepelnek, Kína hallgat, Moszkva megalázva érzi magát. A világsajtó fősodra a sport megtisztulása és a dopping visszaszorítása felé tett jelentős lépésként értékelte a döntést, amellyel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot, és egyben kizárta a februári phjongcshangi téli játékokról. Orosz sportolók csak semlegesként, ötkarikás zászló alatt indulhatnak a játékokon.

 

A NOB elverte a port Oroszországon, még ha nem is merte kitiltani az olimpiáról az utolsó emberig. Ezt a szakági szövetségek tiltakozása miatt sem tehette. Meg talán azért sem, mert ő maga is sáros, minthogy régóta tudott arról, mi zajlik az orosz kémcsövek körül. De tisztában van a kínai csoda hátterével is, ahogy azt is sejti, miért nehezedik rá akkora nyomás a világ első számú hatalma részéről.

 

A sort folytathatnánk, ám száz szónak is egy a vége: álszent dolog most megtisztulásról beszélni.

 

 hirdetes_300x300  

(…)

 

A történet csak másodsorban szól a sportról és annak tisztaságáról. Elsősorban inkább arról szól, hogy helyre kell tenni a Nyugat szemében túlságosan is öntudatossá vált Oroszországot. Keményen kell büntetni. Nemcsak a doppingért, hanem a Krímért és a megnövekedett ambícióiért is.

 

Az orosz zászló nélküli olimpia ráadásul alkalmas arra, hogy az ország az önbecsülésében érezze megbántva magát. A nemzeti érzelmek felkorbácsolásával hibára is lehet kényszeríteni. Egy ilyen hiba pedig törést okozhat az eliten és a társadalmon belül is. Valljuk be, sokan szeretnék ezt épp ezekben a hónapokban.

 

(…)

 

Magyar Nemzet: Stier Gábor: Zászló nélkül

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!