(…)

Kodály 1927-ben így írt: „Ha kimutatják is a tudósok, hogy a magyarság tízféle szilánkból állott össze: aki közelebbről látta, tudja, hogy a magyar lélek egy-ugyanaz Somogytól Szatmárig és Csíktól Nyitráig.” Kodály személyes tapasztalatból beszélt: hiszen sokfelé járt népzenét gyűjteni. Sokfelé kereste a régi dallamokat. Hogy megmutassa: a tiszta forrás nem apadt el, az ősi tudás tovább él bennünk.

 

Levelében ezt olvashatjuk: „Még mindig vannak, akiknek szívében kőre hullott a mag, akiknek ezek a dalok nem mondanak semmit, legfeljebb kuriózumnak, múzeumba valóban nézik. Múzeum! Ellenségei oda szeretnék már zárni az egész magyarságot, hogy üveg alatt mutogassák. (…) De hiába. A magyarság még él, és egyelőre nem akar múzeumi tárgy lenni.”

(…)

Karácsonyt megelőző ünnepet adva ezzel nekünk. Együtt ünnepelhetjük politikai nemzetünk egységét. Együtt ünnepelhetjük – ahogy Kodály írta – a magyar lelket, amely egy-ugyanaz a vajdasági Gunarastól Budapestig.

 hirdetes_400x285  

 

Tisztelt Esküt Tevők! Kedves Vendégeink!

 

Nagyobb veszteség aligha érhet minket, mintha közömbösség, igazodási kényszer, külső elvárások vagy múló divat okán elhagynánk létünk fundamentumát: a szüleinktől kapott tanítást, hitünket, nemzeti összetartozásunkat. Ezért akarta minden magyarhoz elvinni Kodály Zoltán a népzenét és a népdalt.

(…)

Ma egy gunarasi gazdálkodó – Lajkó Miklós és felesége – mutatták meg, mi a magyarság. Ahogy fogalmaztak: az állampolgárság nekik érzelmi kérdés. Magyar állampolgárok szeretnének lenni, mert magyarnak tartják magukat, magyar az anyanyelvük, magyar iskolát végeztek, és mert őseik is magyarok voltak.

 

Nekünk, anyaországiaknak nincs más feladatunk, mint megköszönni ezt nekik. Megköszönni, hogy merítenek abból a bizonyos Kodály által írt „csodakútból”, összetartozásunk csodakútjából. Hogy nemzedékről nemzedékre őrzik és továbbadják őseink hitét és hazaszeretetét. Hogy magyarul szeretnek, magyarul dolgoznak, magyarul szólnak a gyermekeikhez, és magyarul álmodnak.

Isten éltesse Önöket!

(…)

 

KEH.hu – Áder János köztársasági elnök beszéde az egymilliomodikként honosított külhoni magyar és családja ünnepélyes állampolgársági eskütételén a Sándor-palotában
fotó: Orbán Viktor Facebook oldala

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!