Nemrég egy zsolnai nyilvános, korrupcióval kapcsolatos beszélgetésen valóban ezt a kérdést intézték hozzám: Személy szerint kit záratnék börtönbe, ha leváltanánk Robert Fico kormányát? A kérdés először sokkolt, majd tudatosítottam, hogy ez a jelenlegi helyzetünk egyik logikus következménye lenne.

 

Szlovákia azok közé az európai országok közé tartozik, ahol a legkorruptabb a politika. (…) De hála a média szabadságának, az aktív ellenzéknek és a bátor embereknek annyit beszélünk a korrupcióról, mint amennyit sehol máshol. Ebben különlegesek vagyunk, hiszen tőlünk nyugatra kevesebbet lopnak, tőlünk keletre pedig nem beszélhetnek erről az egészről ilyen sokat. Ezáltal hatalmas bicskák nyílnak ki a leleplezett bűnösök és a nem létező büntetések között. Azonkívül, hogy meglopnak, még rosszabb szembesülni azzal, ahogy a tolvajok a képedbe röhögnek.

 

Ez ahhoz vezet, hogy a hiányzó igazságosság gyűlölettel és bosszúvággyal helyettesítődik. (…) Engem egyre inkább aggaszt, hogy ezt a szemléletmódot az ellenzék is átveszi. Néhány ellenzéki képviselő már most arról beszél, hogy a jelenlegi kormányból kit záratna börtönbe. Tudom, hogy milyen nehéz megtartani az egyensúlyt akkor, amikor ellened és a családod ellen a kormányon lévő politikusok felhasználják az ország hatalmi egységeit. Emellett azonban azt kell, hogy mondjam, erkölcsileg erősek kell, hogy maradjunk, mivel a mi feladatunk nem a bosszú, hanem a jogállam megújítása.

 

 hirdetes_810x300  

Egy jogállamban nem a politikusok döntenek arról, hogy ki megy börtönbe, és ki nem. (…) A jogállam szimbólumainak apolitikus, professzionális és sikeres rendőröknek, ügyészeknek és bíráknak kellene lenniük, nem pedig egy belügyminiszteri posztban tevékenykedő politikai serifnek. (…)

 

HNonline.sk, Miroslav Beblavý: Koho zavrieme

Nyitókép: TASR

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!