Végre megtapasztalhatjuk a szláv kötődést. Szerb munkások ezrei dolgoznak Szlovákiában. Készüljünk fel az új időkre.

 

A következő évek témája

 

(…) Már nem csak arról lesz szó, hogy be akarjuk-e őket ide engedni, de arról is, hogyan fogunk velük együttélni. Be lesznek zárva a fülkéjükbe és csak a futószalaghoz másznak majd ki, hogy dolgozzanak, vagy elkezdünk velük beszélgetni és foglalkozni az életszínvonalukkal? Előfordulhat, hogy egyszer mindenki azt fogja sajnálni, hogy nem akartak irakiakat és szíreket. A kapitalizmus erejét ne becsüljük alá.

 

 hirdetes_810x300  

Az érzések, félelmek és előítéletek eltűnnek, ha gyártani és keresni kell. A főszervezők nem gondolkodnak el azon, hogy ez kellemes-e valakinek, vagy nem. Amikor „elfogynak” az alacsony bérekért dolgozó szerbek (vagy már csak nem éri meg nekik ide járni), akkor az autógyárakban  és más üzemekben is emlékezni fognak arra az időre, amikor más munkaerővel is el tudták látni magukat.

 

A piac ereje

 

Az állam egyelőre zavartan reagál. Hasonlóan, mint egy átlagpolgár. Nagyon nem tetszik neki. Inkább nem engedne be ide idegent, de a sikeres cégekkel (és a befizetett adójukkal) nincsen gond. Elnépteleníteni kritikus régiókat bizonytalan juttatással a költözésért nem megoldás.

 

Az átképzettekre várakozni kell és valójában senki nem foglalkozik vele rendesen. Legyen bármennyire is rossz a munkanélküliség, vannak, akik inkább előnyben részesítik az autógyáras munkával szemben. És a fizetésemelés, melynek kösönhetően az igénytelen szervek helyett hazaiak jönnének a gyárakba? Gondolkodjon!

 

Hol van az a bevételi határ, amely bevonzza a helyieket a hangárokba? Hol van az a határ, amely hazacsábítja azokat, akik a cseh, vagy más külföldi piacra mentek? A piac megold mindent, de nem úgy, ahogy a politikusok és választóik elképzelnék. (…)

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!