(…) A kétezres évek elején, amikor a Fradival előbb bajnoki aranyérmet, majd ezüstöt nyert, a magyar futballt jóval többre tartották a szlováknál. Mostanra eltűnt a különbség, sőt irigykedve olvassuk, milyen klubokhoz kerülnek a tehetséges szlovák futballisták.

 

Valóban kezd aranybányára hasonlítani a szlovák bajnokság. Rengeteg kivételes képességű fiatalember tűnik fel, akiket ügyes menedzserek jó helyre adnak el. Nem viszik őket azonnal olyan klubhoz, ahol csak epizodisták vagy még azok sem lehetnek. Kezdésként inkább szerényebb bajnokságba, kevesebb pénzért adják el őket, ott megszokják a tempót, nyelvet tanulnak. Az léphet tovább, aki igazán karakteres.

 

Ott van például Milan Skriniar, akit az olasz Internazionale szerződtetett a nyáron. Valósággal sorban álltak érte a nagycsapatok. Vagy Stanislav Lobotka, aki a spanyol Celta Vigóban szerepel, és azt mondják róla, néhány éven belül a Barcelona játékosa is lehet. Mindketten huszonévesek, belőlük valóban klasszis labdarúgó lehet.

 

 hirdetes_810x300  

 Miközben mi, magyarok…

 

Hát igen… Jelenleg nincs túl sok büszkélkednivaló, már ami a külföldön játszó magyar futballistákat illeti. Úgy látom, a szlovákokban sokkal inkább megvan a motiváció, a mindenáron való győzni akarás és a kitörési vágy, mint a magyarokban. Nem szeretnék csak a pénzre összpontosítani, de égbekiáltó a különbség ezen a téren a két ország között. Számos szlovák első osztályú labdarúgó havi bruttó ezer eurót keres.

 

Gyanítom, a mi élvonalunkban egy tartalék is a többszörösét viheti haza.

 

Hihetetlen számokat hallok. Először azt hittem, csak tréfálnak, amikor olyan játékosról mondták, hogy havi ötezer eurót keres a magyar bajnokságban, akit még szotyolaárusnak sem szerződtetnék. Ezért is mondom, a kevés kereset doppingolja a szlovákokat, mert arra törekednek, hogy felfedezzék és megvásárolják őket, hogy aztán valóban sok-sok pénzt kereshessenek.

 

Nagyobb iramú meccseket játszanak a szlovák bajnokságban? 

 

Ezt így nem lehet kijelenteni. Ám az tény, Magyarországon az új stadionoknak köszönhetően néhány meccsen egészen jó a hangulat. Például nálunk Szombathelyen is. Biztos vagyok benne, hogy a néző „hozza” az iramot. Üres nézőtér előtt képtelenség jól futballozni.

 

NezmetiSport.hu, Az NB I-ben olyan keres havi 5000 eurót, aki szotyiárusnak sem kellene

Nyitókép: fcdac.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!