Eduard Kukan, EP-képviselő az SDKÚ-ról és arról, hogy Robert Fico Brüsszelben mindig szófogadó diákként viselkedik.

(…)

 

Hogyan tekintenek Ficóra az európai intézményekben?

 

Az EU berkeiben Fico a legszófogadóbb diák. Mindig a szankciók mellett teszi le a voksát, és így tovább. Az Európai Tanácsban Szlovákia sosem okozott problémát. A kettős rétorikára már csak akkor kerül sor, amikor hazaérkezik.

 hirdetes_810x300  

 

(…)

Az SDKÚ-ból kikerültek olyan emberek is, akik képesek voltak további pozíciók betöltésére. Mit szól például Lucia Žitňanská karrierjéhez?

 

Ott voltam az első politikai lépéseinél, így tudom, hogy jobb szakember, mint párttag. Az nem tetszett nekem, ahogyan a pártokat váltogatta.

 

Nálunk ezt mindenki úgy értelmezte, hogy azért megy egyik pártból a másikba, hogy így szerezzen magának jobb pozíciót. Hányszor néztem meg az utolsó választások alkalmával, ahogy a televízióban Kaliňákkal vitatkozott. Szinte egész idő alatt egymás szavába vágva egyszerre beszéltek. Után pedig kéz a kézben távozott vele a kormányülésre. Személy szerint nekem az nem tetszik ebben az egészben, hogy azok a legközelebbi munkatársaink, akikkel együtt harcoltunk Fico ellen, most egy koalícióban vannak vele.

 

Arra céloz, hogy Žitňanská képes volt feladni az elveit és bármilyen kompromisszumot megkötni csak azért, hogy miniszter legyen?

 

Nem teljesen így fogalmaztam, de ha széleskörűen tekintünk az ügyre, akkor az én nézetemet így is lehet értelmezni.

 

Miroslav Beblavý elutasította, hogy a kormánykoalíció tagja legyen. Kilépett a Sieťből és megalapított egy egy új pártot. Úgy véli, hogy ő hűebb az elveihez?

 

Számomra ő egy politikai rejtvény. Az SDKÚ-s időkből emlékszem rá, de akkor egyáltalán nem volt népszerű. Később meglepődtem, hogy micsoda sikerre tett szert, hiszen kétszer is sikerült bejutnia a parlamentbe. Úgy vélem, hogy a fiatalok között jó híre van. Az oktatásüggyel kapcsolatos vitákban mindig nagyon jó volt, felküzdötte magát, ezért úgy vélem, hogy a fiatal generáció képviselője lehet, aki még sokra viheti.

 

Beblavý pártján kívül egy új mozgalom is megalakult, mégpedig a fiatal politikusok generációját tömörítő Progresszív Szlovákia. Ön hisz ezekben az új politikusokban?

 

Egy reménysugarat azért fektetek beléjük, de úgy gondolom, hogy nem ez a mozgalom az, amire napjainkban szükség lenne. A jobbközép spektrumnak egy olyan fiatal, művelt, karizmatikus, modern, remek rétorikai képességekkel megáldott politikusra lenne szüksége, aki képes lenne a szétmorzsolódott jobbközép szárnyat szisztematikusan újraegyesíteni.

 

Az új politikai pártok és vezetőik szimpatikusak nekem, hiszen készültek a feladatukra, de ugyanazért a választóért fognak harcba szállni. Ismét hiányzik a politikai paletta egységesítése. Ha valaki Fico ellenfele akar lenni, annak nem két százalékos támogatottságú párttal kell rendelkeznie. Félek, hogy ezek a pártok is 5 százalék alatt fogják végezni.

 

Sme.skKukan: Frešo bol na začiatku pochodu SDKÚ na cintorín

Nyitókép: SME/Jozef Jakubčo

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!