Kiska rögtön az új év elején meglepett mindenkit. A Vasárnapnak adott interjújában nemcsak a Fico-kormányt támadta keményen, de magát az államot is. A támadást pedig alaposan túlzásba vitte.

 

A probléma nem az, hogy az államfő a kormányt kritizálja. Ez rendben is lenne. Kaliňák és Fico megérdemli a kemény szavakat. A probléma ott lakozik, hogy az államfő mérgesen és kategorikusan azt ismételgeti, hogy Szlovákia egy „maffiaállam“. (…) Mit akar ezzel mondani Kiska? Hogy egy maffiaállam feje? Hm. Gratulálok. Remek titulus…

 

Kiska újévi támadása a kormányra – és arra az államra, amit képvisel – azt mutatja, hogy a kritika és a gyűlölet között nagyon gyenge a határvonal. Egy alapszabály azonban mindig érvényes: a kritika indítékának tárgyilagosnak, és nem személyesnek kell lennie. Az államfő esetében viszont személyes indítékú kritikáról van szó.

 

 hirdetes_810x300  

Kiska arra figyelmeztet, hogy Szlovákia 2017 szeptembere óta maffiaállam. Tehát azóta, amióta információk szivárogtak ki arról, hogy Kisáék KTAG nevű cége adót csalt.

 

Kiskát akkor az háborította fel a leginkább, hogy a cégjéről olyan információk kerültek nyilvánosságra, amelyek adótitoknak minősülnek. Valóban igaza van abban, hogy az információk kiszivárogtatása törvénytelen. Azonban az a következtetés, amit az egész ügyből levont (hogy Szlovákia egy maffiaállam) rendkívül abszurd. A valóság ugyanis éppen az ellenkezője.

 

(…)

 

Kiska minden bizonnyal fél. Fél azoktól az információktól, amelyek a cége további rendőri- vagy adóellenőrzése során napvilágra kerülhetnek. Minden bizonnyal ez volt a fő motívuma annak az újévi kritikának, amit a Vasárnap hetilapban megfogalmazott. Mint amolyan megelőző intézkedés…

 

(…)

 

Kaliňákról a következő mondta az államfő a Vasárnapnak adott interjúban: „Kiderült, hogy minden mögött a belügyminiszter áll, aki kihasználja a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökséget (NAKA). Olyan információk vannak a birtokomban, amelyekből tudom, hogy a belügyminiszter ismét fel akarja használni ellenem a NAKA-t”.

 

Természetesen, az államfőnek joga van azt kérni, hogy az adóbotrányával kapcsolatos információkat ne hozzák nyilvánosságra, így továbbra is játszhatja az áldozatot. Másodsorban, a nyilvánosságnak és a médiának is jogában áll az, hogy az ellenkezőjét kérjék. Mégpedig azt, hogy az államfő vállalkozásait illetően semmit se titkoljanak el.

 

Emellett éppen úgy joguk van azt kérni, hogy az államfő nem csináljon Szlovákiából maffiaállamot csak azért, mert káosz uralkodik a bizniszében, illetve azért, mert van félnivalója.

 

Aktuality.sk, Komentár Daga Daniša: Kiska to už preháňa

Nyitókép: Reuters/Amir Cohen

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!