Politikai ösztönök nélkül Bugár Béla nem maradt volna meg a politikában már a Szövetségi Közgyűlés idején sem. Továbbra is jelöltetné magát, amennyiben az emberek ezt akarnák, mégis évek óta keresi az utódját. Az ösztöne azt diktálja, hogy a párt érdekei fölé helyezze a pozíciószerzést. A választóknak nem elég a párt utánpótláscsapatából kinőni és várni a sikereket. Ravasz Ábel egykorú Sebastian Kurzzal, de itt véget is ért a párhuzam.

 

Mielőtt Sebastian Kurz a néppártiak vezérévé vált, négy évig külügyminiszter volt. Ravasz Ábel és Peter Krajňák a háttérben meghúzódó hivatalnokok maradnak. Ravasz úgy vált ismertté, mint az első nem roma romaügyi kormánybiztos, az oktatásügyi államtitkár Krajňák pedig a közvéélemény előtt jórészt ismeretlen volt, míg a miniszterasszony meg nem fosztotta hatásköreitől.

 

A most-hidas alelnökök kényszerpályája megmutatkozott a választási eredményeikben is. Krajňák három százaléknyi preferenciaszavazattal a lista 14. helyéről nem jutott be a parlamentbe, Ravasz pedig nem is indult.

 

 hirdetes_300x300  

A Most-Híd a kormány félidejében választókat keres. A polgári vonalon a Progresszív Szlovákiát és a SPOLU-t keresik, nemzeti vonalon pedig a megyei választások eredménye önbizalomra szert tevő, „autentikus” kisebbségi MKP-ra szavaznak. A vegyespárt parlamenti küszöb feletti népszerűsége csak statisztikai hiba.

 

Az utódkeresés jelzésnek tűnik a választók felé, hogy nem is érdemes bajlódniuk. Bugár Béla nem akarja megismételni 2007-et, mikor bejelentette, hogy távozik a politikából, és Csáky Pál váltotta. Ravasz és Krajňák nem fenyegetik őt. Utódot akkor kell csak választania, amikor ő maga úgy dönt.

 

A Most-Hídon ez nem segít. A vezetők nem kinevezéssel, hanem versenyben, helytállással születnek. Adam Znášik politikai marketinges szavaival élve, nálunk nem a pártoknak vannak egykori vezetői, hanem a vezetőknek vannak egykori pártjai.

 

Ha Bugár rosszul számolt, 2020 után vagy ő lesz egykori pártelnök, vagy a Most-Híd az ő egykori pártja.

 

HNonline.sk, Dediči vratkého Mosta

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!