(…) Ma Ausztriában 30 ezer szlovákiai idősgondozó dolgozik, egész régiók függnek ettől a munkától, főleg keleten. Munkanélkülieknek, eladósodottaknak, idősebb nőknek, akiknek nehéz munkát találniuk, az idősgondozás segített kilábalni a szegénységből.

 

Kihasználták a nyitott határok adta lehetőségeket – 2008-től legálisan dolgozhatnak a szomszédban. De azokon a gyakori megjegyzéseken kívül, miszerint a szlovákiai anyukák Ausztriába járnak az idősek fenekét kitörölni, nem sokat hallhattunk róluk.

 

Nem beszéltünk róluk, mert azzal hitegettük magunkat, hogy az idősgondozás is csak egy állomás, hogy majd visszatérnek, és megint jó lesz. Úgy hittük, ha nem látjuk őket, legalább nem kell a munkájukról beszélnünk. Örüljenek, hogy van nekik.

 

 hirdetes_300x300  

Most ezek a nők – a „Vegleg hazatérek” (Idem natrvalo domov) nevű csoportba tömörülve – igyekeznek tenni valamit azért, hogy itthon, lakhelyükön dolgozhassanak. (…) Jogos a kétség, hogy egy ilyen, indulatból létrehozott társulás (a kisbusszal balesetet szenvedő és életét vesztő hét szlovákiai idősgondozó tragédiája okán – a szerk. megj.) képes lehet egy több ezer embert foglalkoztató szektor problémáira megoldásokat találni. De épp a professzionális érdekcsoportok kopognak és javasolnak hiába [az illetékeseknél], míg ezek előtt a nők előtt kinyílnak az ajtók.

 

(…) Ezek a nők biztosan nem tudják hazacsábítani az összes [szlovákiai] idősgondozót, felesleges is lenne, sokan elégedettek az életükkel odakint. De kényszeríthetnek minket, hogy végre megvizsgáljuk a szociális szolgáltatások helyzetét. Egy elöregedő társadalomban nem tehetünk másképp.

 

Hiszen még az osztrákok sem gondolták volna korábban, hogy róluk konyhanyelvi némettel beszélgető nők fognak gondoskodni a szögesdróton túlról. Ki tudja, ki fog rólunk gondoskodni. Talán nem is egy bevándorlásellenes választópolgár hallgatja majd idős korában az erős akcentussal beszélő ápolóját. (…)

 

A demográfiának is van egy sajátos humorérzéke.

 

Sme.sk, Demografia má zmysel pre humor. Čierny

Nyitókép: zenyvmeste.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!