Ma elég sokat hallani, hogy a V4-et már temetik, mert minden állama más irányba igyekszik. Mi erről a véleménye?

 

Óvatos lennék a V4 temetésével, mert tény, hogy a (volt) Kelet-Németország sok nyugat-német számára még ma is „kelet”. Máshogy szavaz és másmilyennek is tűnik, mint az ország nyugati fele.

 

Több oka is van, hogy Kelet-Európa kényelmetlen partnerré vált. Az egyik ilyen súlyos politikai ok a józanabb gondolkodás volt a migrációs válság kapcsán, amit nem lehet csak humanitárius segítségként leegyszerűsíteni. Ma ezt láthatjuk a német koalíciós tárgyalásoknál, ahol a migránsválság 2015-östől merőben eltérő értelmezése közelebb hozta a merkelizmus végét, de egyúttal nem kínált másik politikai alternatívát.

 

 hirdetes_810x300  

A fontos az, hogy Kelet-Európa összetartott abban a pillanatban, mert megértette, hogy a határok feletti ellenőrzés képességének elvesztése milyen politikai kockázatot hordoz magában, tekintettel a saját polgáraik körében egy terjedő szélsőjobboldali hangulatra is.

 

Vannak olyan német politikusok, akik képesek megérteni ezt az álláspontot?

 

Meglepődtem, hogy a Pozsonyi csúcstalálkozó (2016 szeptembere – a szerk. megj.) ezen üzenetét a német diplomácia vezetője, Sigmar Gabriel elismételte a szociáldemokrácia kudarcainak okairól írt tanulmányában, amelynek provokatívan a Hazára vágyva címet adta.

 

Ebben a tanulmányban a 2015-öt nevezte annak az évnek, amikor az emberek Németországban megértették, hogy a „rend” kifejezés egy pillanatra elvesztette az értelmét. Hozzáteszem, a törvény uralma helyett egy olyan kor vette kezdetét, amelyet talán a politika kríziseként nevezhetnék, és amely a demokratikusan ellenőrizhető szabályok meggyengülését takarja.

 

Ez valódi lecke, és egyértelmű, hogy komolyan kell venni. Természetesen a Lengyelországhoz és Magyarországoz hasonló országoknak megvannak a maguk problémi, de a realitások közé tartozik az is, hogy a lengyelek 80 százaléka az EU-ban akar maradni. Az Uniót, ahogy ma ismerjük, a magyarok és lengyelek nélkül nem tudom elképzelni. A 20. század tanulságai alapján nem hiszem, hogy egy esetleges kizárási dominó megállna a V4-ek határainál. (…)

 

Martin Muránsky a Pravda leírása szerint „baloldali gondolkodású politikai elemző”. Az interjút Tina Čorná készítette. 

 

Pravda.sk, Filozof Muránsky: Nášmu spoločenstvu prospel pobyt v samostatnom štáte

Nyitókép: pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!