(…) Robert Fico nemrég azt mondta, hogy hiányolja önt a szlovák politikából. Bóknak veszi?

 

Eszemben sincs, de Fico sem így gondolta. Ficonak nem én hiányzom, hanem a jobb népszerűségi adatok.

 

Akkor hogyan értékelte ezt a kijelentését?

 

 hirdetes_400x285  

Robert Fico kijelentéseit nem veszem komolyan annyira, hogy mélyebben foglalkozzak vele.

 

A választási listájáról 2010-ben az SDKÚ finanszírozásának botránya miatt került le, amit pont Fico húzott elő. Gondolta volna ezt róla?

 

Persze. 1991 óta ismerem őt, több meccset is lejátszottunk,  futottunk együtt a londoni parkban. Mint embert, ismerem, lépése nem lepett meg. Ő olyan, amilyen, ahogy a politika is.

 

Hogyan értékeli ma őt?

 

Ficot nem kell jellemezni, nem kell gondolkozni rajta, a demokratikus jobboldalnak meg kell őt buktatnia, és kész.

 

Megindokolná?

 

Mert vesztegetjük az időt. Szlovákia stagnál, és most a lehető legenyhébben fejeztem ki magam.

 

Fico azután került hosszú évekre hatalomra, hogy Iveta Radičová kormánya megbukott. Richard Sulík azt állítja, hogy önnek állt érdekében féreállítani Radičovát. Ki jött elő azzal az ötlettel, hogy az eurovalról szóló szavazást összekössék a kormánnyal szembeni bizalmi szavazással?

 

Mint miniszterelnök, Radičová nagyon sokszor hívott el konzultációra, ahogy akkor is. Azt javasoltam, hogy az SDKÚ elnökségében vitassuk meg a dolgot, az ülést én hétfő estére össze is hívtam. Kedden lett volna a szavazás. Az elnökségi ülésen elég tapasztalt voltam, hogy ne elsőként szólaljak fel. Az elnökség tagjai sorra felálltak, és azt mondták, össze kell kötni [az eurvalt a bizalmi szavazáshoz]. Utolsó felszólalóként azt mondtam, büszke vagyok a pártomra, mert nem engedhetjük aláásni az eurozónát. (…)

 

Mečiar bukása után több problémát is meg kellett oldani, mint például a nyugati struktúrákba való betagozódást, a magas munkanélküliséget és a felderítetlenül maradt súlyos bűncselekményeket. Mint miniszterelnök, akkor mit tartott az első és legfontosabb feladatának?

 

Meggyőzni az SDĽ-t, hogy be kell lépnünk a NATO-ba. Számomra világos volt, hogy az OECD, az EU és a NATO összefüggnek. Az is, hogy Szlovákiának akkor még mindig voltak S-300-as orosz légvédelmi lövegei, amelyek nagyon veszélyes fegyverek voltak, és amelyekről Mečiar nem volt hajlandó lemondani.

 

Az is világos volt, hogy a szovjet birodalom szétesése reális, és arra való tekintettel, hogy mennyire nagyok vagy kicsik, gyengék vagy erősek vagyunk, valahova tartoznunk kell. Nem volt egyszerű meggyőznünk a volt kommunista SDĽ-t arról, hogy be kell lépnünk a NATO-ba. (…)

 

Sme.sk, Mikuláš Dzurinda: Nad Ficom sa netreba zamýšľať, jeho treba politicky poraziť

Az interjút Lucia Krbatová készítette

Nyitókép: hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!