A szlovák politika jó ideje súlyos hiányosságokkal küzd. Kettő ezek közül, hogy nincs valódi liberális és valódi demokratikus baloldal úgy, ahogy a liberalizmust és a baloldaliságot Nyugaton értelmezik.

 

Ha valaki nálunk liberálisnak vallotta magát, többségében csak a politikai spektrum azon részén akart elhelyezkedni, ahol nem kellett különösebb konkurenciára számítania, hogy megszólítsa a fiatal szavazókat. Itt a liberalizmus többnyire azt jelentette, hogy a párt kiválogatta a liberális értékekből azt, ami neki megfelelt, abban reménykedve, hogy a választó sem tudja igazán, mit is jelent liberálisnak lenni.

 

Baloldalon még rosszabb volt a helyzet, a maga kommunista múltjához még a nacionalizmus is hozzátársult, az emberi jogok és demokrácia teljes figyelmen kívül hagyásával. A szlovákiai baloldaliság stratégiája az volt, hogy a szociális populizmusból sosem elég. (…)

 hirdetes_300x300  

 

Ivan Štefunko kijelentéseit, hogy a Progresszív Szlovákia „centrista, liberális mozgalom, mert a régi baloldali és jobboldali megkülönböztetés már nem érvényes”, érdemes fenntartásokkal venni. Ez pontosan egy olyan marketinghúzás, amivel a hagyományos [szlovákiai] politizálásból kiábrándult választókat meg lehet szerezni (…).

 

Csakhogy arról, hogy a pártot minek tartják majd, nem csak Štefunko dönt. Tetszik vagy sem, jelenleg nagyon is jogosan baloldali pártnak tekintik. Ezzel nincs semmi baj, sőt. Szlovákiának szüksége van egy színvonalas baloldali pártra, amely például megérti, hogy a magasabb béreket nem elég megígérni, sem kikényszeríteni a gonosz kapitalistáktól.

 

A kérdés az, hogy lesz-e egy ilyen baloldali progresszív mozgalomnak elég szavazója. Az egy hónappal ezelőtt nyilvánosságra hozott felmérés szerint a Progresszív Szlovákia egyelőre inkább a jobboldali választókat vonzza, ami nem a pártról tanúskodik, mint inkább a baloldali választók mentalitását jellemzi.

 

Úgy tűnik, nálunk hosszú ideje nem csak modern baloldali pártokból van hiány, de modern baloldali választókból is. A mostani baloldali szavazók túlnyomó többsége a xenofób-populista retorika rabja lett. Ilyen retorikát kínál nekik a Smer, az SNS és újabban a Sme rodina. (…)

 

A Progresszív Szlovákia kénytelen először „nevelni” liberális és baloldali szavazótáborát, mielőtt megszólítaná. Csak a demokratikus jobboldalból verbuválni őket nem a legjobb megoldás.

 

Mert előállhat az a helyzet, hogy Štefunko pártja, bár bejut a parlamentbe, képtelen lesz szövetségeseket találni a kormányzáshoz, hiszen azoktól vette el a szavazókat. A párt baloldaliságát azért is kellene felvállalni, hogy a demokratikus pártok ne állandóan ugyanazért a szavazórétegért versenyezzenek egymással, amely réteg ráadásul sosem lehet elég mindegyikőjüknek.

 

DennikN.sk, Slovensko asi konečne má demokratickú ľavicovú stranu. Otázka je, či má dosť demokratických ľavicových voličov

Nyitókép: DenníkN.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!