Az üzemanyag-disztribútor vállalatokkal szembeni feltételeket szigorító törvény kapcsán napvilágot láttak olyan vélemények, amelyek vitatják a jogszabály helyességét. Hogy minden összefüggést megértsünk, először a számokkal kell tisztában lennünk.

 

Szlovákiában évente három milliárd liter üzemanyagot értékesítenek. E tekintélyes mennyiségű gázolaj és benzin után a kereskedők az államnak nagyjából 1,8 milliárd eurót fizetnek el jövedéki adó és áfa formájában. Úgy is mondhatjuk, hogy a kereskedő az állam partnere, mert kormányzati pénzeket kezel.

 

Az új jogszabály szabott egy olyan feltételt, miszerint annak, aki üzemanyagot ad el, rendelkeznie kell bizonyos vagyoni garanciával, hogy ne tudjon lelépni az állam és egyúttal az adófizetők pénzével. Egy hasonló jogszabály Lengyelországban 15 százalékkal több adóbevételt hozott az állami költségvetésnek, de más országokban, más ágazatokban is szokványos a vagyoni fedezet elvárása, mint például Csehországban.

 

 hirdetes_400x285  

Hiszen az, aki mindössze 10 millió liter benzinnel kereskedik egy évben, kb. 8 millió eurós adókötelezettséggel rendelkezik, így számomra abszurdnak tűnik, hogy egy 100 ezer eurós alaptőkével rendelkező vállalat eddig korlátok nélkül tudott kereskedni üzemanyaggal.

 

A szlovákiai piacon van és lesz is konkurencia. A forgalomba hozott üzemanyag 40 százalékát a közeli vagy távolabbi külföldi partnerektől importálják a kereskedők, miközben a Slovnaft itthon csak termelésének 35 százalékát értékesíti, a többit más piacokra kénytelen exportálni. A kiskereskedelmi piacon a helyzet még bonyolultabb. Szlovákiában nagyjából 1000 benzinkút működik és közülük csak 425-öt birtokolnak a legismertebb márkák, mint amilyen a Slovnaft is. A töltőállomások többsége egyéni vagy kis vállalatok kezében van.

 

Az adóelkerülés miatti károk – amelyeket a Pénzügypolitikai Intézet néhány százmillióra becsül – úgy is keletkeznek, hogy valamely kereskedők valahol külföldön vásárolnak rossz minőségű kőolajszármazékokat, amelyekre más jövedéki adókulcs vonatkozik, és aztán ezeket apránként hozzákeverik a gázolajhoz, vagy benzinhez. A végtermék messze van a szabványok által előírt és elvárt minőségtől, de az autók állapota csak egy idő után „tanúskodhat” erről.

 

Az új jogszabály lehetővé teszi a hatóságoknak, hogy megvonják a működési engedélyt azoktól  a kereskedőktől, akiknél felmerül a tisztességtelen ügyletek gyanúja, legalábbis arra időre, míg a nyomozás tart. Ezt megint csak helyes döntésnek tartom. Meggyőződésem, hogy az új törvényi keret hatékonyabb adóbeszedést tesz lehetővé, a gyanús ügyleteket illetően jobb reakcióidővel reagálhat az állam. A versenyhelyzet a piacon nem csökken, csak egyértelműbbé válnak a játékszabályok.

 

HNonline.sk, Garancia 500-tisíc – veľa či málo?

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!