(…)

 

Mi a baja Trumppal? 

 

Donald Trump teljesen inkompetens, sőt szélhámos. Nem egy Orbán Viktor, az biztos. A saját hiúsága miatt és azért, mert nem tudja kontrollálni az indulatait, elzárta az utat attól a lehetőségtől, hogy bármi jelentőset érjen el. Trump majdnem lerombolta a Republikánus Pártot, ami éppenséggel nem egy rossz hír. De nincsenek elképzelései és nem fegyelmezi magát.

 

  hirdetes_300x300   

Trumpnak a saját, személyes stílusa radikális, de ugyanakkor számos szempontból tipikus republikánusként kormányoz. Azt ígérte, hogy a munkásokért és az átlagemberekért dolgozik majd, de egy olyan republikánus adóreformot támogatott, ami egy újabb jellemző republikánus, gazdagokat segítő reform. A stílusa populista, de nagyon sekélyes. Jogosan mutatott rá, hogy a kormányzó elitünk szörnyű, de bebizonyította, hogy ő még rosszabb.

 

(…)

 

Mit gondol Orbán Viktor politikájáról?

 

Annyira nem vagyok otthon a témában, hogy részletekbe menően beszéljek róla. Egyik esszéje alapján azonban azt mondanám, hogy profetikus, talán heroikus vezető, akinek több elképzelése van, mint legtöbb nyugat-európai kollégájának. Általában véve a visegrádi négyek politikáját lenyűgözőnek tartom, és úgy gondolom, az egész Nyugaton valami ilyesmit kéne csinálni. A liberalizmus haldoklik – ez világos.

 

Ősszel Párizsban jártam, és megittam egy kávét az ország egyik vezető értelmiségijével. Kétségbe volt esve a francia helyzet miatt, egyrészt a növekvő iszlamizáció miatt, másrészt a szekuláris társadalom életképtelensége miatt. Megkérdeztem, mibe veti a reményét. Azt válaszolta: nincs remény.  Mondtam neki, hogy az én reményem Jézus Krisztus. De erre megjegyezte, hogy ezzel a reménnyel a franciák nem élhetnek, mivel eldöntötték, hogy Isten nem létezik. Az illető jól látja az istentelen Európa jövőjét.

 

Létezik másik Európa?

 

Az igaz, hogy Magyarország, akárcsak Csehország és Szlovákia, ugyanolyan istentelen, mint Nyugat-Európa. És az is igaz, hogy a keresztény hit nem tér vissza pusztán azáltal, hogy az emberek bizonyos politikusokra szavaznak. De a politikusok tudnak olyan környezetet teremteni, ahová a hit visszatérhet és növekedésnek indulhat. Nekem kívülről úgy tűnik, hogy ez az, amit Orbán Viktor tenni próbál azáltal, hogy megvédi az országot a migrációtól, és azáltal is, hogy elutasítja Soros György, az EU-s bürokraták és az európai médiaelit stratégiáját. Sok múlik ugyanakkor azon, hogy a magyar nép képes-e újraépíteni a civil társadalmat és helyreállítani elveszett hitét.

 

(…)

 

Orbán Viktornak teljesen igaza van, amikor azt mondja, hogy a nyugati liberalizmus a kereszténység halálát jelenti, és ezért el kell utasítani. De ezt nem tudja egyedül megtenni, mivel a politika ugyan szükséges, de nem elégséges mindehhez.

 

Rod Dreher (1967, Baton Rouge, Louisiana) amerikai szerző, publicista, 1989-ben végzett a Louisiana State Universityn, újságírás szakon. Tradicionalista konzervatívként határozza meg magát. Dreher számos lap munkatársa, ír többek közt a National Review-ba, a Weekly Standardbe és a Wall Street Journalba is

 

„Trump szélhámos, nem egy Orbán, az biztos” – Rod Dreher a Mandinernek

Nyitókép: mandiner.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!