Egyre több szó esik arról, hogy a harmadik országokból származó külföldiek – például a szerbek és ukránok – előtt meg kellene nyitni a szlovákiai munkaerőpiacot. A Smer képviselő azt javasolták, hogy egy üzemben a külföldi munkaerő aránya legfeljebb 30 százalék lehet. Egyetért?

 

A javaslatot a Munkaügyi Minisztérium közreműködésével dolgozták ki. A szociális dömpingre keresünk benne megoldást, hogy a hozzánk érkező munkásoknak ugyanolyan jogaik lehessenek, mint a szlovák alkalmazottaknak. (…)

 

Pontosan hogyan előzné meg az olyan üzemracionalizációkat, mint például  a Samsung galántai és vedrődi üzemének összeolvasztása?

 

 hirdetes_300x300  

Amíg nem jelentik be a konkrét addig nem próbálnám megelőzni. A Samsungnak a múltban többször is engedélyeztük, hogy munkaerőt hozzon be az országba. Ezért felhatalmaztam a munkaügyi hivatal főigazgatóját, hogy még ezen a héten tárgyaljon a Samsung vezetésével. (…)

 

Hogyan fog kinézni egészen pontosan a külföldiek foglalkoztatásának megkönnyítését célzó javaslat?

 

Az intézkedés a nagy munkaerőhiánnyal küzdő munkakörökre vonatkozna azokban a járásokban, ahol az állástalanság 5 százalék alatti. Ezekben az esetekben egyszerűsítenénk és meggyorsításának a munkavállalói engedélyek kiadását. A harmadik országokból érkező munkások, tehát a szerbek vagy ukránok, legfeljebb a törzsalkalmazottak 30 százalékát adhatják a törzsalkalmazottaknak az adott üzemben. (…)

 

Semmi esetre sem akarjuk sarkig tárni az ajtót a külföldiek előtt, hogy mindenki jöhet, aki akar. Ez nem lenne túl komoly megoldás, ha van 190 ezer munkanélkülink, akikből több tízezren középiskolai és főiskolai végzettséggel rendelkeznek.

 

Ezért a munkáltatókkal összeállítjuk a legnagyobb hiánnyal küzdő hivatások listáját. Ez néhány tucat szakmát fog kitenni, amelyek esetébe  egyszerűsítjük az ügyintézést, hogy a külföldi munkaerő behozatalának időigénye a felére csökkenjen, vagyis, legfeljebb 3 hónapig tartson. (…)

 

Milyen szakmákat érintene az intézkedés?

 

Főleg az autóipart és a gépipart érintené. Ezért is indítunk közös, 17 millió eurós projektet az autóipari szövetséggel, amely a középiskolások átképzését célozza. (…)

 

Hallani olyan spekulációkat, miszerint nevezze akárhogy az intézkedést, az eredmény az, hogy a kormány százezer külföldi munkást engedne be harmadik országokból. Ez igaz?

 

Ma a munkaügyi hivatalokban 70 ezer betöltendő álláshelyet tartunk nyilván. Úgy hiszem, hogy legalább 10 százalékukat nem tudjuk majd betölteni a nyilvántartott munkanélküliekből. (…) Jelenleg 7-10 ezer külföldiről lehet szó. A helyzet azonban megváltozhat tekintettel arra, hogy munkáltatók érkezhetnek az országba, vagy bővíthetik üzemüket. Szeretnénk rugalmasak maradni. (…)

 

Sme.sk, Richter: Dvere lacným cudzincom neotvárame dokorán

 

Nyitókép: Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!