A 2018-as év első közvélemény-kutatása érdekes dolgot mutatott ki: A Smert követő második helyre már nem csak Sulík pártja esélyes, hanem Matovičé is.

 

Az SaS és a Egyszerű Emberek között a különbség már csak 1,7 százalék, és elképzelhető, hogy az OĽaNO néhány hónapon belül a legerősebb ellenzéki párttá válik. Egy évvel ezelőtt a helyzet még merőben más volt. A Smer után következő legerősebb párt címét az SNS viselte büszkén, népszerűsége több mint 10 százalékos volt és további erősödést tervezett. Danko a kormányfői poszt koronahercegeként érezte magát.

 

Sokáig azonban nem élvezhette ezt az állapotot. A 2017-es év megtörte Danko népszerűségét, olyannyira, hogy ma attól félnek az SNS-ben, hogy a következő választásokon akár 5 százalék közelébe is süllyedhetnek.

 

 hirdetes_300x300  

Jó, hogy Danko ambiciózus tervei nem jöttek össze. Ha az SNS lenne a második legerősebb párt, a politikai irányváltás viszonylag összetett lenne. Ugyanez érvényes Matovičra is. Pontosabban az étvágyára. Ha az Egyeszű Emberek túlnőnének a liberálisokon – amin gőzerővel dolgoznak –, az gondot jelentene, nem megoldást.

 

Ha Matovič pártja lenne domináns szerepben egy alternatív vagy új kormány alakításánál, az rosszabb lenne, mintha a Danko-féle SNS-szel kellene számolnunk. Matovič komfortosan érzi magát a rebellis szerepében, akinek feladata a „kormánybeli tolvajok“ szidása. Szélsőséges esetben mint problémás koalíciós partnerrel lehetne vele számolni.

 

De ahhoz, hogy kormányfőként, esetleg egy koalíciós kormány legerősebb embereként tudjuk őt elképzelni, nem csak rendkívül élénk fantázia, de bátorság is kell. (…) Az Egyszerű Emberek úgy működnek, mint egy offshore cég, illetve offshore párt, amely Matovič tulajdonában van. Mindössze 13 tagjuk van, ami jóval kevesebb, mint ahány elnökségi tagot számlál a Smer. A demokratikus döntéshozást (szavazás, kompromisszum, verseny) a párton belül sosem élték meg.

 

Ha az új kormány teste egy Egyszerű Emberek logóval ellátott csontvázra épülne, az a természet törvényeinek meghazudtolását jelentené. Egy olyan pártról van szó, amelynek nincs tömege, gravitációja. Nem kormányba, hanem inkubátorba való.

 

A 13 „egyszerűnek” szorítanunk kell. De nem azért, hogy az SaS fölé nőjenek, mint az ellenzék vezérei, sokkal inkább azért, hogy kinőjék végre a gyerekcipőt.

 

Aktuality.sk, Komentár Daga Daniša: Vyzerá to na súboj Sulík – Matovič

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!