A kormány azon lamentál, hogy az üzemeknek nincs elég munkavállalójuk, ugyanakkor mérlegelés nélkül további beruházásokat támogat újabb munkahelyek teremtése érdekében. Hol máshol, mint az autóiparban, ahol már most munkaerőhiány van. És hol máshol, mint az ország nyugati részén, ahol a legalacsonyabb a munkanélküliség.

 

A kormánygépezetbe homok került, de ahelyett hogy megszüntetné a problémát, még egy kis követ is szór a fogaskerekek közé. Az a bizonyos homok pedig nem más, mint a kialakuló, veszélyes monokultúrás autóipari ágazat és az egyre mélyebb regionális különbségek. A szocializmus alatt a nehézgépipar volt az egyeduralkodó, most meg az autóipar. Hogy mi lett sorsa a nehézgépiparnak 1989 után, azt már elfelejtettük.

 

Autóipar-függőség

 

 hirdetes_810x300  

Képtelenek vagyunk tanulni saját hibáinkból: egyetlen ágazatra építünk, olyan veszélyes gazdasági függőséget kialakítva ezzel, ami könnyen végzetes lehet. Nem csak hogy ölbe tett kézzel várunk, de a befizetett adóinkból még  fizetünk is a problémáért, a nagylelkű támogatások odaítélésével. Ott, ahol az egyedüli ágazatot támogatják, és ott, ahol már nincs kit foglalkoztatni.

 

Egész Szlovákiából szedi be az adót a kormány, hogy aztán oda pumpálja, ahol a legkevésbé van rá szükség. Egy olyan ágazatba, ami már ma is azért sír, hogy EU-n kívüli országokból importálhasson munkaerőt.

 

(…) A kormány szerint „a 10,06 millió eurós beruházási támogatás 1147 munkahelyet hoz létre 5 vállalatnál, amelyek összesen 69,49 millió eurós beruházási tervet valósítanak meg”. Ahogy Peter Kažimír pénzügyminiszter is mondta, „az elfogadott csomag a legszínvonalasabbak közé tartozik, amit valaha a kormányzat elfogadott”.

 

Nem mintha a múltban én megszavaztam volna egyetlen támogatást is ezeknek a cégeknek, de ha ez volt a legszínvonalasabb, akkor a kormánynak valóban nincs miért dicsekednie. Az autóipar  szlovákiai húzóágazatként masszív állami támogatások segítségével jött létre,  amit a jelenlegi kormánypárt hagyott jóvá. Hatalmas adókedvezmények, óriási összegű állami támogatások. Ki ne akarna (és tudna) így vállalkozni?

 

Jaguar munkások nélkül

 

A legfrissebb példa a Jaguar Land Rover nyitrai üzeme, amelyet a kormány egy ipari szempontból túlterhelt területen helyezett el, bár már a döntés előtt is számítani lehetett rá, hogy gondok lesznek a munkaerővel. És így is lett.

 

Az autógyárnak juttatott állami támogatás nagyságát egészen elképesztő fél milliárd eurós összegre becsülik, a kormány pedig most nyomás alatt áll, hogy szerb és ukrán munkavállalókat engedjen be az országba, mert az agyondotált ágazatban már nincs, akit felvegyenek.

 

Igen, Robert Fico kormánya fél milliárd eurót húzott ki az adófizetők, azaz a mi zsebünkből, hogy unión kívüli külföldiek dolgozhassanak nálunk.

 

Ma meg úgy viselkednek, mintha a probléma csak tegnap alakult volna ki, és mindent megtesznek, hogy főleg szlovákiai és uniós állampolgárok dolgozhassanak az üzemekben. Ez nehezen hihető, hiszen a kormány már 2015-ben is kötelezte magát  szerződésben, hogy egyszerűsíteni fogja a harmadik országokból származó munkások behozatalát.

 

(…) Ha biztosítaná a kormány a színvonalas oktatást, nem lenne probléma a szakképzet munkaerő hiányával. Ha az egészségügy siralmas állapota, a korrupció hihetetlen mértéke és az agyonbürokratizáltság nem üldözné el az összes fiatal Szlovákiából, nem hiányozna az a 300 ezer munkaerő. (…)

 

Aktuality.sk, Ako Fico nakupuje prácu pre cudzincov (názor)

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!