Az egyéni vállalkozókat terhelő úgynevezett minimális járulék nagysága elképesztően magas. Akinek egyéni vállalkozói tevékenységéből származó bruttó jövedelme épphogy eléri a minimálbér nagyságát, máris 215 eurónyi járulékot fizethet be a Szociális Biztosítónak és egészségügyi biztosítójának. Akinek havi 1500-2000 eurós bevétele van, annak ez nem sokat nyom a latban, de az alacsony bevételű vállalkozónak Bártfán megsemmisítő teher.

 

Idén az átlagbér nagysága eléri az 1000 eurót. A 2018-as év alapján a minimumnyugdíjhoz szükséges kivetési alap így nem egész 250 euró lesz havonta. Ennek ellenére az egyéni vállalkozók 456 eurós kivetési alapból lesznek kénytelenek járulékot fizetni.

 

Ha esetleg nem ismerné a minimálnyugdíj működési elvét: az adott ledolgozott év akkor számít bele a minimálnyugdíj összegébe, ha az ön adott kivetési alapja eléri az adott évben mért átlagbér 24,1 százalékát. Csakhogy az első pillérből ugyanazt az összeget kapja, akár 24,1 százalék volt a kivetési alapja, akár 60. Csak 70 százalékos kivetési alapnál és afelett ér el akkora befizetést, hogy nyugdíja eltérjen a minimálistól.

 

 hirdetes_810x300  

Egy példán bemutatva: Egy havi 215 eurós járulékot fizető egyéni vállalkozó ugyanakkora nyugdíjra jogosult, mint egy kft ügyvezetője, aki ezért a munkáért havi 250 eurót kap, ami után csak 120 eurós járulékot kell befizetni. Vagy az a megbízási szerződésre dolgozó egyén, aki havonta 250 eurót keres, és szintén csak 120 eurós járulékot vezet el.

 

Az alacsony tiszta bevétellel rendelkező vállalkozók a mindenkori átlagbér 50 százalékából fizetnek járulékot, és senkit sem érdekel, hogy jövedelmük havonta 200-300 eurót tesz ki, senkit sem érdekel, hogy valaki munkahelye mellett vállalkozik, és a munkáltató is fizet utána járulékot. A nyugídjuk akkor is csak annyi lenne, ha fele annyi járulékot fizetnének.

 

A jól szituált vállalkozók 1500-2000 eurós bevétellel örühetnek a 2017-es adóbevallásuknak. Kihasználhatják a 60 százalékos átalányleírás lehetőségét. Figyelem: a havi bruttót 1700 eurós jövedelemmel rendelkező vállalkozó ugyanannyi járulékot fizet, mint az a nagymihályi kisvállalkozó, akinek havi bevétele mindössze 500 euró.

 

Egy 500 euró jövedelmű kisvállalkozótól 215 eurót követelni havonta nélkülöz minden józan megfontolást.

 

HNonline.sk, Jozef Mihál: Znížia sa živnostníkom odvody?

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!