Természetesen, az újságok főcímlapjai tele vannak katasztrofális előrejelzésekkel, fekete péntekekkel, hiszen az újságíróknak is élniük kell valamiből. A tőzsdék jelenlegi zuhanása azonban egyelőre semmilyen hasonlóságot sem mutat a 2008-2009-es eseményekkel.

 

Ha figyelmen kívül hagyjuk a globálisan elenyésző hatást gyakorló Bitcoint, nem pukkadt ki semmilyen ágazati lufi, egyetlen nagy befektetési bank sem remegett meg alapjaiban. A befektetők egyszerűen leírták (az ügyesebben ki is vették) az utóbbi hónapokban felgyűlt nyereségüket. Ez történt.

 

A dolog lényege, hogy a részvények csak azért tudtak zuhanni, mert előtte emelkedtek. Mégpedig olyan tempóban, hosszú távon tarthatatlan módon, tehát a korrekció elkerülhetetlen volt. Ezért a kiegyenlítődést érdemes szélesebb kontextusban vizsgálni. A Dow Jones csak visszatért két három hónappal ezelőtti szintjére. Még mindig messze 20 ezer pont felett van, miközben a válság előtti rekordokat 14 ezer pontnál jegyezték. Egy részvénytőzsde összeomlás nem így néz ki. 2009-ben például 7000 ponton ált csupán.

 

 hirdetes_400x285  

(…) Logikus, hogy sokan amiatt aggódnak, mit kezd a jelenlegi helyzettel Robert Fico kormánya, az ugynis már többször is bizonyította, hogy bárkire rátámad, hogy piaci ingadozásokra hivatkozva ártson neki. Emlékezzünk, hogy Fico első kormánya a tőzsdék brutális zuhanásakor nem csak megnyitotta a második pillért, de kötelezte az alapkezelő társaságokat, hogy garantált hozamot biztosítsanak klienseiknek.

 

Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a magánnyugdíj-pénztárak részvényeit államkötvényekre cserélték. Iveta Radičová kormánya ezt ugyan eltörölte, és bevezette a rögzített alapokat, csakhogy még mielőtt a második pillérben spórolók keresni tudtak volna az épp feltámadóban lévő részvénypiacon, jött Fico második kormánya, mindenkit újra a kötvénypiacra kényszerített, és ezzel megakadályozta, hogy a nyugdíjpénztárak ügyfelei keresni tudjanak az izmosodó tőzsdén. Eddig a második pillérben spóroló embereket jó 1 milliárd eurótól fosztotta meg. Mégpedig úgy, hogy neki ebből semmi haszna nem volt. (…)

 

SME.sk, Zachovajte pokoj a pokračujte v práci

Nyitókép: sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!