A belügyminiszter a felesége múltjára vonatkozó kérdéseket politikai magánügynek tekinti. Rom Nicholson oknyomozó újságíró szerint Kaliňák felesége az egykori elnök fiának elrablási ügyének korona tanúját üldözte.

 

Fegyveres Oszkár a ’90-es évek derekán a SIS tagja volt, amelyet akkor Ivan Lexa vezetett. A titkosszolgálat azzal gyanúsítható, hogy Lexa irányítása alatt megszervezte és végrehajtotta ifj. Michal Kováč, az egykori szlovák államfő fiának elrablását.

 

Fegyveres volt az első tanú, aki elismerte részvételét az elhurcolásban. Mivel féltette az életét, külföldre menekült, néhány évig bujkált különböző országokban, beleértve Svájcot is.

 

 hirdetes_400x285  

Az elrablásban való részvételét nemrég a SIS egy másik ügynöke, Ľuboš Kosík is elismerte, aki most börtönbüntetését tölti Mali szigetén. Szlovákiából 2016-ban menekült el, mikor a bíróság egy másik ügyben 14 évre ítélte – váltóhamisítás miatt.

 

Megtalálni és likvidálni

 

Kosík a SME napilapnak azt is elárulta, hogy a titkosszolgálat Fegyveres meggyilkolását is tervezte. Mint mondta, a SIS embereinek a francia-olasz határnál lévő Mont Blanc csúcs egyik szirtjéről kellett volna lehajítaniuk a koronatanút.

 

Tom Nicholson szerint Fegyveres után először a SIS különleges egysége nyomozott, amelynek tagja volt Robert Kaliňák belügyminiszter mostani felesége is. Nicholson a titkosszolgálatban dolgozó forrására hivatkozik.

 

„Először meg kellett találniuk, aztán egy másik kommandós osztagnak el kellett tennie láb alól”

 

mondta Nicholson az Aktuality.sk-nak.

 

A felderítő kommandónak 1997-ben állítólag tagja volt Ľubomír Skuhra is. Mikor megkérdezték tőle, hogy ez igaz-e, csak mosolygott, és szó nélkül elhajtotta autójéval. Skuhra közeli kapcsolatban áll Kaliňákkal. „Sok éve ismerjük egymást. Feleségén keresztül ismerkedtünk össze, aki a SIS-nél dolgozott” – erősítette meg később Skuhra.

 

(…) Az Aktuality.sk megkérdezte Kaliňák belügyminisztert is a feleségével kapcsolatban felmerült új információkról. Arra voltunk kíváncsiak, jelenlegi felesége milyen feladatokat látott el a SIS-ben, hogy nyomozott-e Fegyveres után, és hogy ő küldött-e neki figyelmeztető jelzéseket. (…)

 

A feleségére vonatkozó kérdésekre a belügyminiszter nem válaszolt:

 

„A miniszter úr elhatárolódik és ellenzi, hogy családját is bevonják a politikába, ez magánügy”

 

írta a miniszter sajtóosztálya válaszul. (…)

 

Aktuality.sk, Záhadné komando SIS. Kaliňák nechce povedať, čo robila u tajných jeho žena

Nyitkép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!