A hír, miszerint Andrej Babiš cseh miniszterelnök bírósági pert vesztett a Nemzeti Emlékezet Hivatallal (ÚPN) szemben, és a neve továbbra is szerepelni fog az ÚPN által kezelt Štb-listákon, Csehországban nem került a figyelem középpontjába. Babiš jelenlegi bűnei ugyanis eltörpülnek múltbéli vétkei mellett.

 

Nem mintha ez nem lenne fontos hír. Ez a veszélyes populista éveken át a bíróságok segítségével próbálta meghamisítani a saját, személyes történelmét és a mi, közös történelmünket, de az igyekezete derékba tört. Még fontosabb lenne a szlovákiai bíróságok végleges döntése, ha ezzel inspirálni tudnák a cseh partnerintézményeket is. Úgy, ahogyan egykoron Szlovákiában, Csehországban még mindig előfordul, hogy a bíróság egy gyanús logika alapján olyan intézménynek rendeli el a történelmi dokumentumok meghamisítását, amelynek éppen az a feladata, hogy ezeket a dokumentumokat a lehető leghitelesebb formában hozza nyilvánosságra.

 

(…)

 

 hirdetes_810x300  

Babiš legnagyobb problémája nem az, hogy ŠtB-ügynök volt, hanem hogy hazudott róla. Sőt, a legnagyobb probléma az, hogy egyfolytában mindenben hazudik, még a választásokat is hazugságokkal nyerte meg. Csehország  katasztrófája, hogy az országuk élén egy ŠtB-s mentalitással és erkölccsel rendelkező, ŠtB-s módszereket alkalmazó férfi áll, akinek az egyetlen célja az, hogy korlátlan hatalmat szerezzen és meggyengítse a demokráciát. Mindebben a legszomorúbb az, hogy a cseh választók többségét az ŠtB-s erkölcs és módszerek egyáltalán nem zavarják.

 

DenníkN, Peter Morvay: Babišov hlavný problém nie je, že bol agentom ŠtB, ale že má mentalitu ŠtB

Nyitókép: blesk.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!