Irén, Írisz
  • HUF: 316.46
  • USD: 1.13
  • 7 °C
  • 14 °C
Szemle

Egy fiatal roma, aki 11 éves kora óta programozik és öt nyelven beszél

(…)

 

A 17 esztendős Daniel Bunda a nemzetközileg elismert LEAF ACADEMY diákja. Annak ellenére, hogy az iskola az ösztöndíjnak mintegy a 90 százalékát biztosítja számára, szüleinek a maradék 40 euró megfizetése is problémát jelent.

 

Daniel öt nyelven beszél, 11 éves korától pedig profi programozó. Kassáról származik, ahol szüleivel, nővérével, nagyszüleivel és a nagynénjével egy kétszobás lakásban élt. „Nagyon „cosy“, vagyis kellemes, meghitt családi közeg volt, de teljes mértékben hiányzott a hely az önmegvalósításra, hiszen nagyon sokan voltunk egy helyen“.

 

Mint minden fiú, ő is számítógépre vágyott, ám a szülei nem tudták neki megvásárolni. Végül, amikor az édesapja hitelt vett fel, kihasznált a helyzetet. „Megkértem, hogy vegye meg nekem a számítógépet. Eleinte csupán játszottam, később már programoztam“ – meséli Daniel.

 

A szüleinek egyáltalán nem tetszett Daniel számítógépek iránti szenvedélye. Gyakran a szemére vetették, hogy túl sokat ül a számítógép előtt, és elhanyagolja az iskolát. Ő azonban nem adta fel az álmait, programozni kezdett, bekerült egy nemzetközi csapatba, megtanult angolul, németül és japánul is.

 

 „Tizenegy éves koromban egy felnőtt csapatba kerültem, majd szponzorok segítségével sikerült létrehoznom egy saját projektet. Eljutottam egy nemzetközi nyári táborba, felvételt nyertem az elismert LEAF Academybe, jótékonysági koncertet szerveztem egy speciális iskola számára, valamint Japánban is részt vettem egy nyári táborban.“

 

A fiatal, ambiciózus diákot dühíti, hogy a társadalmunkban az előítéletek és a diszkrimináció mély gyökeret eresztett. Ezért is próbál mindent megtenni azért, hogy az embereket meggyőzze ezeknek a dolgoknak a feleslegességéről. „Az iskolában a tanárnő úgy hívott engem, hogy „kis fekete gyerek“ vagy „olasz“. Az előítéletek és a diszkrimináció valóban létező dolgok. Az emberek életben tartják őket, sőt, hozzátartoznak a szlovák kultúrához“.

 

HNonline.skOd jedenástich profesionálne programuje a hovorí piatimi jazykmi. Mladý Róm otvorene o predsudkoch a diskriminácii

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Jutja
2018. feb. 16. 19:17

Egy - hány millióból? Neki gratuálunk, ha átnevelte a fajtikái nagy részét, utána okoskodhat!

    bözsinèni
    2018. feb. 16. 22:05

    leülhetsz egyes, Te egysejtű

Szóljon hozzá!

Kövessen minket

Megosztás