Tíz évvel ezelőtt, 2008. február 14-én hirdették ki a szlovákiai római katolikus egyházmegyék átszervezését, valamint két új egyházmegye megalakítását a Katolikus Egyház szlovákiai képviselői Jozef Tomko bíboros vezényletével.

 

A felvidéki magyar katolikusok képviselőinek jelentős része szerint az egyházmegyei felosztásnál a Szlovák Püspökkari Konferencia nem volt tekintettel arra, hogy megoldásukkal megbomlik az egy tömbben élő magyar nemzetiségű hívek természetes egysége.

 

A felosztásra reagálva „Nyílt levelet” juttatott el a Szlovák Püspökkari Konferenciához a Pázmaneum Polgári Társulás, a Jópásztor Alapítvány és a Mécs László Társulás, amelyben a felvidéki magyar katolikusok szolgálatával megbízott magyar főpásztor kinevezését és lelkipásztori ellátásuk megfelelő megoldását kérték. A kéréssel egyetértő magyar nemzetiségű hívek és lelkipásztoraik nevében a Szlovák Püspökkari Konferenciához eljuttatott nyílt levelet 25 szlovákiai magyar civil szervezet támogatta, és két hónap alatt mintegy huszonötezren írták alá.

 

 hirdetes_300x300  

A felvidéki magyar katolikusok jogos kéréseinek kinyilvánítása nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy történtek bizonyos előrelépések a pasztoráció területén: helynököket neveztek ki a magyar hívek részére több egyházmegyében.

 

(…)

 

A Nyílt levélben foglalt kéréseket ma is aktuálisnak tartjuk és várjuk azok mielőbbi megoldását az illetékes egyházi hatóságtól, hogy az eddig elért eredményekre építve s azokat tovább bővítve eredményesebb lehessen a felvidéki magyar katolikus közösség lelkipásztori ellátása.

 

(…)

pazmaneum.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!