Szlovákia first! Trump jelszava egybevág azokkal a lépésekkel, amelyeket elfogadni készülünk a munkapiac területén. Tekintettel arra, hogy drámai mértékben kinyílt az olló a munkaerőigény és a közoktatás által kínált képzett munkakínálat között, jogosan került terítékre a szakiskolák központosított irányításának kívánalma.

 

A tények egyértelműek. A cégek az aktuális iskolai évre 2300 helyet kínáltak fel a duális képzés keretében, de csak a felét töltötték ki. Ráadásul, a kormány birtokában lévő előrejelzések szerint 2022-ig a gépipar és az autóipar nézhet szembe a legnagyobb problémákkal.

 

Minden évben 2500-3500 gépipari szakmunkás, berendezés-irányító, villamosmérnök és hasonló szakterületű munkás hiányzik majd a piacról. Ezek olyan szakközépiskolai szakok, amelyeknél a diákok aktuális száma messze a szükséges alatt van a következő 5-7 év távlatában.

 

 hirdetes_400x285  

Kiállok amellett, hogy Szlovákia nem lehet Brüsszel elővárosához hasonló, ezért olyan intézkedéseket fogadunk el, amelyek talán fájni fognak, amelyek miatt a megyei képviselők támadni fognak. Minden évben olyan szakokat nyitunk a középiskolákon, amelyekkel a végzősök nem tudnak érvényesülni a munkapiacon, legyen szó általános designerekről, grafikai tervezőkről, szabadidő-animátorokról, és hasonlókról.

 

Ez a hozzáállás a közpénzek büntetendő pazarlását jelenti, a fiatalok és családjaik sorsával való hazardírozás. A munkapiacra évente 30 ezer középiskolás végzős lép be, de az aktuális adatok szerint 63 százalékuk nem abban a szakmában helyezkedik el, amelyekben képesítést szereztek. Ehhez  vegyük hozzá a főiskolai végzősök 57 százalékos eredményét, akik szintén nem a szakmájukban találnak munkát. Az állam 250 millió eurót költ évente fiatalemberek haszontalan képesítésére.

 

A szomorú az, hogy a társadalmi frusztrációval küzdő fiatal generáció könnyen válhat a nem standard és szélsőséges politikai pártok retorikájának áldozatává. A mi célunk az, hogy minden végzős arányos mértékű, tisztességes fizetéssel járó munkahelyen tudjon érvényesülni. Tárgyalni fogunk a megyék vezetőivel a duális képzésről, és hiszem, hogy a politikai hovatartozásra való tekintet nélkül megértik az állam érdekeit.

 

Az első lépést a szakképzésben illetékes megyei tanácsok pozíciójának megerősítésében látom, amelyekben munkáltatók és munkaügyi hivatalok munkatársai is helyet kaptak, hogy döntsenek megyék területén működő szakközépiskolák szerkezetéről.

 

A második lépés a szakképzésről és felkészítésről törvény kidolgozása lenne. Olyan változtatásokat várok ettől, amely rákényszeríti a megyéket, hogy jobban vegyék figyelembe a munkapiac elvárásait az egyes szakmákban. Szlovákia lakosairól van szó, ezért az én politikámra még mindig érvényes: Szlovákia az első!

 

HNonline.sk, Robert Fico: Slovensko na prvom mieste!

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!