Egy hete futótűzként járta be a sajtót, hogy magyar útjelző és információs táblák lepik el Dél-Szlovákiát. Csak pár napot kellett várnunk, hogy bebizonyosodjon: sajnos ismét csak egy kormányzati kommunikációs trükkről volt szó.

A Nagy Kétnyelvűsítés egyetlen eredménye: az, ami eddig is ki volt írva magyarul, ezután új táblát kap. Köszönhetően egy belügyminisztériumi rendeletnek, amit egy smeres minisztérium dolgozott ki, s véletlenül belekerültek a módosított dizájnú kisebbségi nyelvű táblák. Ennyi. Merthogy többre, tényleges előrelépésre nincs „politikai akarat”.

Közben a koalíciós szlovák képviselőinek reakcióiból megtudtuk: a smeres és SNS-es politikusok mentálisan pontosan ugyanott tartanak, mint a Nagy Összeborulás előtt. Számukra akceptálhatatlan egy minimális előrelépés is a kisebbségi jogok terén.

És most senki se jöjjön azzal, hogy mi örökké elégedetlenek vagyunk! Ezzel ugyanis egy magyar politikus nem lehet elégedett! Nem lehet az a programunk, hogy a kék táblákat fehérre cseréljük és ezzel le is zárul a tevékenységünk! 

Valós eredményekre van szükség a nyelvi jogok és a vizuális nyelvhasználat terén. Valós eredményekhez viszont programra, elképzelésekre, szakértőkre és – legfőképpen! – erős politikai elköteleződésre van szükség. Nem lehet becsinálni és visszavonulót fújni az első összevont szemöldökű SNS-es képviselő láttán!

Menyhárt József: Facebook

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!