A felülről érkező hangulatok az egész társadalomra átragadnak. Már jó ideje láthatjuk, ahogy a vezető politikusok ócsárolják az újságírókat, s miként űznek tréfát és vonják kétsége az oknyomozó újságírók munkáját csak azért, hogy az esetleges leleplezésektől mentsék az irhájukat. Az újságírók védelme és státusza egyre inkább csökken. Ennek ellenére sosem gondoltam volna, hogy odáig fajulnak a dolgok, hogy azt a kollégámat és barátomat kell megsiratnom, aki bérgyilkosság áldozatává vált.

 

(…)

 

Mi, újságírók nagyon gyakran felületesek vagyunk, s csak ideig-óráig foglalkozunk az adott témával. Ha pedig valamilyen problémával szembesülünk, átugorjuk, és mással kezdünk el foglalkozni. Nos, Janko egyáltalán nem ilyen volt. Amibe belekezdett, azt véghez is vitte. Éppen a szívóssága és a merészsége, valamint a kitartása és a hihetetlen igazságérzete vált a végzetévé.

 

 hirdetes_810x300  

Annak ellenére, hogy Janko a konkurens szerkesztőséghez tartozott, mégis nagyon sok riporton dolgoztunk együtt. Noha időközben felnőtt és minden esélye megvolt arra, hogy az oknyomozó újságírás csillagává váljon, mégis szerény maradt, kerülte a feltűnést. Ennek is megvoltak az előnyei, hiszen azok, akikről írt, sokszor egyáltalán nem gondolták, hogy éppen Janko lesz az, akitől tökéletesen előkészített, bizonyítékokkal alátámasztott kérdéseket kapnak majd.

 

Nem az a típusú riporter volt, aki csak úgy, kritikátlanul átvette az asztalára csúsztatott anyagokat. A dolgok többségére az elérhető források tanulmányozása során jött rá: átkutatta az egyes vállalatok könyvviteli zárlatait és összehasonlította a vagyonbevallásokat. Mindig a hiteles dolgok felfedéséért dolgozott, nem pedig az exkluzivitásért és az újságírói dicsőségért. Ennek ellenére mástól nem sajnálta a dicsőséget.

 

(…)

 

Egy évvel ezelőtt átadtam neki az összes olyan dokumentumot, amit az áfa-visszatérítéssel, valamint a kontroverz vállalkozó, Marián Kočner leállított büntetőeljárásával kapcsolatban összegyűjtöttem. Janko olyan összefüggéseket fedezett fel, amelyek az én figyelmemet elkerülték, majd kemény cikksorozatot írt, ami teljesen kiborította Kočnert. Annyira, hogy Kočner meg is fenyegette őt. Janko ugyan bűnvádi feljelentést tett Kočner ellen, de a rendőrség nem szentelt figyelmet az ügynek. Kaliňák szerint félelmei inkább nevetségesek és kicsinyesek voltak. Most, amikor az újságíró halála miatt le kellett mondania a tervezett programját, biztosan abbahagyta a nevetést.

 

Egyáltalán nem kötöm össze Marián Kočner nevét a hétvégén történ eseményekkel. Úgy gondolom, hogy a nyilvános összecsapások ellenére egyetlen konkrét fenyegetését sem vitte volna véghez. Ezzel az egésszel csupán annyit akarok mondani, hogy Janko sok befolyásos embernek és garázda fickónak az „agyára ment“.

 

(…)

 

Az utolsó emlékem Jankora tavaly novemberből származik. Az Oknyomozó Újságírás Cseh Központjában együtt kutattunk a Paradise Papers címen elhíresült dokumentumokban. Éppen a máltai jegyzék felett ültünk, s Janko képes volt a saját pénzéből több száz eurót kifizetni a kivonatokért, hogy megtudjuk a Szlovákiával összefüggő dolgokat és az adóparadicsomokban zajló bizniszeket. Egész nap több ezer feljegyzést nézett át helyettem.

 

(…)

 

Reggel fél órát állt a hidegben és fagyban az ajtóm előtt, nem csöngetett be, nehogy felébressze a gyerekeket. Utána mindent bejátszott a gépembe, elmagyarázott, közben pedig reggelit és kávét sem kért. Az egyik legaranyosabb ember volt, akivel valaha találkoztam. Janko egyszerűen egy jó ember volt.

 

(…)

 

Janko, a Paradise Papersért adósod voltam egy vacsorával. Ehelyett virágot vehetek a sírodra. (…) Janko, nemcsak én, de a többi kollégád is  folytatjuk azoknak az ügyeknek a feltárást, amelyekbe belekezdtél.

 

eTrend.skJán Kuciak nebol len kolega, ale hlavne dobrý človek. Nedal sa kúpiť ani zastrašiť

Nyitókép: Facebook

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!