Bárki, akinek nem származik politikai vagy más haszna a kormányzásból, világosan látja: Robert Ficonak minél hamarabb le kellene mondania. Ha ezt ő maga nem látja be, a koalíciós partnereknek kell kikényszeríteniük.

 

Az ezt követő kormányválság formáját már hagyjuk rá a politikusokra, de nyugodt szívvel kijelenthetjük, az előrehozott választások a legtisztább megoldás, amely újraosztja a lapokat, és – szülessen akármilyen koalíció – friss legitimitást biztosít számára.

 

Míg hétfőn mindezt kellő józansággal fogadhattuk volna, mára ez már érvényét vesztette. A kettős gyilkossághoz azóta bőséges mennyiségű új bűncselekmény gyanúja adódott hozzá, a kormányhivatalig és a pénzügyi főigazgatóságig nyúló maffiakapcsolatokkal. Az ügyről európai lapok cikkeznek, az Európai Parlament vezetése delegációt akar kiküldeni Szlovákiába, az Európai Bizottság pedig át akarja vizsgálni az uniós pénzek felhasználását.

 

 hirdetes_400x285  

Ma már nem az a lényeg, hogy a kormány ártatlan-e (márpedig nem az) az összes felmerült ügyben, hanem hogy mennyi kétes ügyelethez kapcsolódik, és hogy mekkora méreteket ölt a tovaterjedő bizalmatlanság.

 

Ez utóbbi pedig  hatalmas méreteket ölt, veszélyezteti az állam létét, és csak a kormány tehet létrejöttéről, épp ezért nincs erkölcsi joga a további fennmaradásra. Ez annak ellenére igaz, hogy e sorok írója két évvel ezelőtt a harmadik Fico-kormányt létrejöttét logikusnak és elkerültetlennek tartotta.

 

Természetesen, a kormánypártok az előrehozott választásokkal igyekeznek távolságot tartani, mert itt és most van hatalmuk, holnap már nem biztos, hogy lesz. Ezért tarthatja előnyösebbnek a Most-Híd a „más megoldást” abban a reményben, hogy legalább saját maga előtt megtartja arculatát és integritását.

 

Ha így van, a kezében van minden adu és követelheti a kormány és az erőszakszervezetek szerkezeti átalakítását, mondjuk úgy, hogy a végeredmény tükrözze az ellenzék elvárásait is. Ami még mindig édes kevés ahhoz, hogy fogcsikorgatva bár, de úgy-ahogy valamiféle legitimitást tulajdonítsunk a további működésre, de már lenne valami.

 

Ficonak nem kell, hogy tetsszen a dolog, és belevághat az előrehozott választásokba, de ugyan hogyan kampányolna ebben a helyzetben? Hogyan magyarázná meg, hogy inkább elbuktatta a kormányt, mint hogy kitegye Kaliňák szűrét? Egy ilyen kérdésre csak egy válasz lehetséges ebben a helyzetben – mert nem teheti meg…

 

Ezt a kormányfő is pontosan tudja, és még a korábbiaknál is nagyobb tanácstalanság és pánik lett úrrá rajta. Ezért volt a botrányos jelent az asztalra kiterített 1 millió euróval.

 

Visszatérve az elejére: még ha a mélységes bizalmatlanságot az állam iránt senki nem is érezné fajsúlyosnak a Most-Hídban, a mostani kormányfővel sok újat már nem érhetnek el. Hogy ágyba bújtak Ficoval, ezt még meg lehetett érteni. De miért követik őt a sírba?

 

Sme.sk, Béla hľadá most do hrobu

Nyitókép: Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!