Már egy hete annak, hogy megérkezett a hír, hogy az Aktuality.sk oknyomozó riporterét, Ján Kuciakot és barátnőjét, Martina Kušnírovát megölték. Sokak számára, elsősorban a hozzátartozóknak és Ján munkatársainak életük legnehezebb hete volt a legutóbbi. Az eredmény:

 

  1. Szlovákia már sosem mossa le magáról a bélyeget, hogy egy olyan ország, amelyben előre megfontolt szándékkal megöltek egy újságírót. Az országot pedig ebben az időben Robert Fico vezette. Ő sem moshatja le többé magáról, hogy kormányfősége idején követték el a gyilkosságot.

 

  1. A nyilvánosság hangosabb része nem iszik, hogy az esetet kivizsgálják. Azt akarja, hogy nemzetközi nyomozócsoport vizsgálja ki. Kit terhel a felelősség ezért a bizalmatlanságért? Robert Kaliňák és Tibor Gašpar, látják önök a kérdés válaszában saját magukat? Igen, legfőképp önök ketten.

 

A múlt hét tanulságaiból okulva másoknak is önreflexiót kellene gyakorolniuk. Még az ellenzék egy részének is, mert felhasználta az ügyet. Most nem az önök százalékaira megy ki a játék, most tényleg nem.

 

 hirdetes_810x300  

(…) Hogyan lehetséges, hogy a SIS-nek nem volt semmilyen fogalma arról, hogy egy újságírót meg fognak ölni? Mire vannak akkor a titkosszolgálatok? Valóban a tehetetlenségük eredménye a tragédia? Tényleg nem tudták megelőzni? És ugyanígy felmerül a kérdés, hogy a SIS közölte-e a kormányfővel, hogy a közvetlen közelében dolgozó személyek a múltban volt-e valamilyen kapcsolatuk az olasz maffia szlovákiai ágával? Ha nem, akkor az végzetes kudarc. Ha ezekről a körülményekről a kormányfő tudott, de nem vette figyelembe, akkor az botrány.

 

Szlovákia egy olyan ország, ahol az emberek már nem hisznek szinte semminek és senkinek – a politikától a biztonsági erőkön át a bíróságokig és tovább a titkosszolgálatokig. És, sajnos, ebben élünk hosszú ideje. (…)

 

Ez már túl sok. Mondjanak le. Robert Fico kormányfő, Robert Kaliňák belügyminiszter, Tibor Gašpar rendőr-főkapitány. Pontosabban, magukkal kezdődhetne a sor. Fontos, hogy megmutassák, hogy amikor tragédia történik, létezik olyan, hogy felelősség. Bár csak politikai. A többiek pedig ne élősködjenek.

 

Ha végignézünk a parlamenten, az embernek az a kellemetlen érzése támad, hogy óvatosnak kell lennie. Van valaki a horizonton, aki képes kormányozni?

 

HNonline.sk, Komentár šéfredaktorky HN: Odstúpte. A neparazitujte

Nyitókép: topky.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!