Ön szerint a jelenlegi kormány befejezheti a kormányzást ebben az összeállításban az elkövetkezendő két évben?

 

(…) Nagyon nagy spekuláció lenne, ha erre válaszolnék. Elsősorban ez attól függ, hogy a Most-Híd koalíciós partner mit fog lépni. Nem zárom ki, hogy olyan megoldásokat fog keresni, hogy bizonyos módosításokkal is, de folytatódjon a jelenlegi kormány.

 

De ebben az összeállításban? Robert Kaliňák belügyminiszterrel?

 

 hirdetes_400x285  

Úgy vélem, hogy bizonyos változásoknak be kell következniük, mert a nyomás rendkívül nagy.

 

A Smer nem tartja kizártnak, hogy Robert Kaliňáknak távoznia kell. A „nem kizárt” Mária Trošková és Viliam Jasaň gyanússágával kapcsolatban is elegendő lesz?

 

Annak a mondatnak, hogy a „tett nem történt meg“ többé nem szabadna elhangzania Szlovákiában. Attól félek, hogy egyetlen ember távozása nem lesz garancia arra, hogy egyszeriben jelentős változások menjenek végbe a rendőrségen, az ügyészségen, de a bíróságokon is, ahol hirtelen megváltoztatnák a hozzáállásukat, és elkezdenék megoldani a valóban jelentős ügyeket. Ez a kormányzás stílusáról, és a társadalomban kialakult légkörről szól. A fő célnak annak kellene lennie, hogy megújítsák a polgárok bizalmát. Máskülönben félelmeim vannak. Nagy félelmeim.

 

Nem lepi meg, hogy a Most-Híd, főként Lucia Žitňanksá nem távozott a kormányból?

 

Én már nyilatkoztam ebben a kérdésben. Sajnos, a Most-Híd esetében már semmin sem lepődöm meg.

 

(…)

 

Andrej Kiska államfő azt mondta, hogy az egyik lehetőség a széleskörű kormányrekonstrukció. Mit kell elképzelnünk ezalatt a kifejezés alatt?

 

Ez egyrészt a koalíciós tárgyalások dolga. Másrészt összefügghet a kormányfő-cserével, illetve az egyes miniszterek lecserélésével.

 

Hogyan változtatta meg a társadalmunkat Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása?

 

Nem szeretnék az egész szlovák társadalomra vonatkozó általánosításokat levonni. Látom a fogcsikorgató hidegben a téren menetelő embereket, de azokat a telített termeket is, ahol a nők és az anyák a nemzetközi nőnapot ünneplik. Polarizált társadalom vagyunk. A politika perszonifikált. A politikai pártok között még mindig a kormányfő úr élvezi a legnagyobb támogatottságot. Ezek vitathatatlan tények. Nem alakíthatunk ki olyan téves illúziókat, miszerint a társadalmunkban elvben változnak meg az értékek és a hozzáállások. Talán inkább kikristályosodnak.

 

(…)

 

Azt, amit az utóbbi napokban láttunk, össze lehet hasonlítani 1989-cel?

 

A változások mélységét tekintve nem lehet összehasonlítani. 1989-ben a totalitárius rendszer demokratikussá alakításáról volt szó, s ahogy ezt az összehasonlítást használom, egy pillanatra megrémülök, hogy most akár a demokratikus társdalomnak a totalitárius, autoritatív rendszerré való átalakításáról is szó lehetne. És ez az én nagy félelmem. Remélem, hogy nem egy ilyen változásról lesz szó.

 

Robert Kaliňák az RTVS O 5 minút 12 című műsorában azzal vádolta meg az Ön kormányát, hogy azoknak a vállalkozóknak, akik az olasz maffiával hozhatók kapcsolatba, áfa-visszaigényléssel nyolc milliót fizetett ki. Mit mondott, amikor ezt az RTVS-en hallotta?

 

Igen, természetes, hogy mi vagyunk a bűnösök. Hét-nyolc évvel az állítólagos történések után ezt egy olyan miniszter mondja, aki már 2012 óta hatalmon van, és azt állíja, hogy ezeknek a vállalkozóknak a tetvékenységéről információkkal rendelkezett. Akkor, kérdem én, miért most mondja? Miért nem vizsgálta ki már régen ezt az ügyet?

 

(…)

 

Kiska második lehetőségként az előrehozott választásokat jelölte meg. Segítene ebben a helyzetben?

 

Az előrehozott választások ismét a kínálatban lévő kártyákat osztaná szét. De számomra az előrehozott választások nem oldják meg az alapvető problémát: a politikába és a politikusokba vetett alacsony bizalmat.

 

(…)

 

A jelenlegi helyzetben nem gondolkodott el azon, hogy visszatér a politikába?

 

Nem, nem gondolkodtam el ilyesmin.

 

(…)

 

Sokan azt mondogatják, hogy egy maffiaállamban élünk. Ön is így érzi?

 

Ez egy nagyon kemény kijelentés. Oligarchikus demokráciában élünk. Az egyes érdekkörök összeköttetésben vannak a politikai struktúrákkal. Ezeket az összeköttetéseket pedig rendkívül nehéz dolog elvágni. (…) A meg nem választott és a láthatatlan struktúrának van hatalma a megválasztott képviselők helyett. Ezt tartom a legnagyobb olyan veszélynek és fenyegetésnek, aminek szemtanúi vagyunk.

 

(…)

 

Lejátszódhat ugyanaz a forgatókönyv Ján Kuciak és Martina Kušnírová gyilkosságának kivizsgálása során, mint ami Ernest Valko esetében?

 

Ne szaladjunk előre. Óvatosabban válogatnám meg a szavakat. A rendőrség, a bíróság és az ügyészség egy része nagyon felelősségteljesen végzi a munkáját, és szeretném hinni, hogy a legjobb nyomozók egy része mindent megtesz, amit csak tud. De azok miatt az okok miatt, amelyekről beszéltem, vannak bizonyos félelmeim.

 

DenníkNRadičová: Vidím ľudí na námestí, ale aj plnú sálu žien na MDŽ

 Foto N/Tomáš Benedikovič

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!