Hermina
  • HUF: 344.36
  • USD: 1.18
  • 21 °C
  • 30 °C
Szemle

Matúš Kostolný: És akkor felment a pódiumra. Ján Kuciak testvére, Mária.

Ott állt, észrevétlenül. Hirtelen megtelt a tér. Mindenki aggódott, hogy nem lesz-e valami. Hogy nem szabadulnak-e el az indulatok. És akkor felment a pódiumra. Ján Kuciak testvére, Mária. A barátja segítette. Félénken felolvasta a család üzenetét. Arról, hogy sokáig gondolkodott, eljöjjön-e. Hogy bizonytalan volt, otthagyja-e a szülőket, akiknek most nagy szükségük van rá.

 

Beszélt. Beszélt arról, hogy az emberek miatt jött el, akik az egész teret megtöltötték. Köszönte nekik.

Hirdetés(x)

 

Aztán lejött a pódiumról, és szinte összeomlott. Sírt, a barátja pedig átölelte. Senki nem próbálta megzavarni. Az újságírók sem. Az az 50 000 ember miatta volt ott. Ő pedig sírt és reszketett.

 

Benetin elénekelte a himnuszt. Az egész tér a mobiltelefonjaival világított, az emberek lassan elindultak hazafelé. És ekkor véletlenül felém fordult. A kezeimet még mélyebbre dugtam a zsebembe és mondtam: Csodálom Önt, hogy volt elég ereje ennyi ember előtt fellépni. Köszönöm önnek, sokat jelent ez mindannyiunknak. Értelmet kell, hogy kapjon. Ön miatt.

 

Rám pillantott, majd újra sírni kezdett, a barátja pedig még erősebben szorította magához. Több mint 50 000 ember volt ott. Több mint 89-ben. Máriát, a testvérét és annak barátnőjét elvitték a rendőrök. Róbert Bezák érsek nézte Mária Trošková meztelen plakátját, és ezt mondta: Mindennek van határa. Senki egyetlen kockakövet sem dobott el.

 

 

Matúš Kostolný: Facebook

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Kövessen minket