Ján Kuciak újságíró meggyilkolása nem megy a fejébe. Nyugtalanítja, hogy mindkét oldalon fokozódnak a negatív érzelmek. A helyzet abszurd és tarthatatlan, mondja Táňa Pauhofová színésző.

 

Szlovákiában megöltek egy újságírót. Táňa, Ön hogyan dolgozta fel ezt az információt?

 

De facto most dolgozom csak fel. Akármelyik oldaláról is nézem, ez az egész érthetetlen, elfogadhatatlan, megrendítő és rendkívül szomorú.

 

 hirdetes_300x300  

(…)

 

Szlovákiában már mindenféléhez hozzászoktunk. Mégis miben különbözik egy újságíró meggyilkolása más, a hatalommal összefüggésben álló bűntettektől?

 

Nos, van aki hozzászokott ilyesmihez, van aki nem. Én a bűntettek egyetlen típusához sem szeretnék hozzászokni. Én nem szeretnék elfásulni, sem könnyelművé válni. Szeretnék éber maradni, kritikusan gondolkodni és szeretnék tájékozódni a kölcsönös vádaskodások és sértegetések szövevényében. Szeretném elkülöníteni a tényeket a nevetséges összeesküvés-elméletektől, amelyek mindig is eszközül szolgáltak az emberek elvakítására, manipulációjára és átverésére.

 

(…)

 

Mit jelent az Ön számára Ján Kuciak?

 

A munkájával többek között segített nekünk abban, hogy éberek legyünk és képesek legyünk tájékozódni. Védett minket. (…) Könnyelműnek maradni olyankor, amikor a társadalmunkat formáló és befolyásoló dolgok történnek, az azt jelenti, hogy valami olyan dologban működök közre, amivel nem értek egyet. Úgy gondolom, hogy Janko ekképpen tekinthetett a munkájára. Engem a szégyen felpofozna, ha ezt a gondolatot a hozzáállásommal nem tudnám megvédeni.

 

Már lassan két hete ezzel a gyilkossággal kel és fekszik az országunk. Az Ön számára milyen megállapításokat fedtek fel ezek a történések Szlovákiáról?

 

Kiléptem a saját kis buborékom komfortzónájából és sok összetartással, elhatározással találkoztam. Észrevettem, hogy ezután a sokk után az emberekben megjelent annak a szüksége, hogy jobbak legyünk, sőt, a vágy aziránt is, hogy konstruktív és tisztesség munkával változásokat eszközöljünk ki. De találkoztam az érme másik oldalával is: az abszolút érdektelenségen át a hülyeségig, az utálaton át az agresszivitás legprimitívebb megnyilvánulásáig.

 

(…)

 

Az elmúlt napokban már láttunk egymillió eurót az asztalon, és hallottunk az államfőre ható külföldi erők befolyásáról is. A jelenlegi helyzetben Önt mi nyugtalanítja a legjobban?

 

Hiányzik a tisztesség, az illem, a bizalom, a készség a hiba beismerésére, valamint a felelősségvállalás. Eddig csak a lappangó agresszivitás erősödött, emellett pedig mindkét fél részéről fokozódtak a negatív érzelmek. Ez nagyon nyugtalanító.

 

(…)

 

Erősödnek azok a hangok, amelyek a jelenlegi kormány visszahívását szorgalmazzák. Ön szerint is ez lenne a helyes?

 

Az az érzésem, hogy az, ami most van, az abszurd és tarthatatlan.

 

Robert Kaliňák belügyminiszter és Robert Fico kormányfő még mindig a posztjukban vannak, és ott is akarnak maradni. Ön ezt mivel magyarázza?

 

Jelenleg egyvalamivel tudom ezt megmagyarázni, az pedig a félelem.

 

Talán sokan most fedezik fel, hogy a polip jóval nagyobb, mint azt gondolták voltna. Ön szerint az egyszerű emberek pozíciójából is képesek leszünk arra, hogy valamit megváltoztassunk?

 

Igen. Bízom benne, hogy egy olyan erő keletkezik, amelyikkel igenis lehet számolni. Ez az erő akkor fog létrejönni, ha támogatni és fejleszteni fogjuk a jót. Most a nyugalom, az agressziómentesség és a tisztelet a legfontosabb. Ne terjesszünk gyűlöletet. Először gondolkodjunk, aztán cselekedjünk. (…)

 

Sme.skTáňa Pauhofová: Fico a Kaliňák musia mať strach. Inak sa to vysvetliť nedá

Nyitókép: Jozef Jakubčo

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!