Az összes ellenzéki párt előrehozott választásokat akar. Beleértve Kotlebáékat is.

 

Fico, természetesen, ellene van. Az előrehozott választásokkal nemcsak a sikertelen választásokat kockáztatná, de a Smer körül kialakult hatalmas vagyoni kriminalitás kivizsgálását is…

 

Danko realitást színlelve azt hangoztatja, hogy ő bármilyen megoldást el tud képzelni. Ahhoz, hogy megegyezzenek az előrehozott választásokban, 90 szavazatra van szükség, így éppen a Danko-féle SNS szava lehet a döntő.

 

 hirdetes_810x300  

Másképpen mondva: ha Ficónak sikerül Dankót maga mellett tartania, akkor ahhoz, hogy a parlament dönteni tudjon az előrehozott választásokról, négy szavazat fog hiányozni. Ez azt jelenti, hogy Fico kormánya kisebbségben ugyan, de Bugár nélkül is tovább működhet.

 

A további történések tehát az SNS-en, jobban mondva a Fico–Danko szövetségen állnak vagy buknak.

 

Azonban azt is hozzá kell tenni, hogy ez az egész nem lenne hosszú életű.

 

Amennyiben Fico és Danko úgy dönt, hogy ignorálni fogják a tömegtüntetéseket, gátolni fogják a választásokat és bebarikádozzák magukat a kormányba, akkor jön a B megoldás. Abban az esetben, ha a parlament (többség hiányában) három hónapig határozatképtelen lenne, az államfő feloszlathatja a törvényhozást. (…)

 

Fico, természetesen, ezt is ki tudná védeni a Kotlebáékkal kötött titkos megegyezésekkel, a Soros-hisztériával vagy a „külföldi összeesküvés-elméletekkel“. Ebben az esetben viszont azt kockáztatná, hogy teljesen szétesik a Smer, netalántán a Kormányhivatalt megkövezik a tüntetők.

 

(…)

 

A nyilvános és a politikai nyomás hatására előbb vagy utóbb, de Ficónak és Dankónak is félre kellene állnia. (…)

 

Dankónak most ideális lehetősége van arra, hogy átvegye a kezdeményezést és olyasmiről döntsön, ami már úgyis elkerülhetetlen. Amennyiben Danko nem mozdul meg, és nem birkózik meg a feladattal, Fico könnyen magával ránthatja…

 

Összegezve: Bugár Most-Hídjának döntése után világos, hogy Ficonak befellegzett. A kérdés már csak az, hogy méltóságteljesen elfogadja a valóságot és egyezségre lép, vagy kétségbeesetten fogja húzni az időt, amivel az utca népének haragját is csak fokozni fogja.

 

Mellesleg, Fico éveken át azt hangoztatta, hogy nem akarja úgy végezni, mint Mečiar vagy Dzurinda. Végül rosszabbul végezte. Tudja, hogy nincs már olyan partnere, aki hinne neki. Tudja, hogy nem rendelkezik olyan erős párttal, ami valóban mellette állna.

 

S azt sem tuja eldönteni, hogy a választások vagy a nyomozók rémítik-e meg jobban.

 

Aktuality.skKomentár Daga Daniša: Dopadol horšie ako Mečiar či Dzurinda

Nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!