(…) A hatalmat birtoklók taktikája és szóhasználata szinte mindig ugyanaz. 1989 novemberében bennünket, egyetemista rendszerváltókat egyszerűen a nyugati burzsoázia ügynökeinek tituláltak, akik ha a szakállas- pulóveres „képzelgő” értelmiségi barátaikkal átveszik az irányítást Csehszlovákiában, akkor kitör a káosz.

 

Ma szinte dé javu-m van, hisz ugyanazt hallom: a szlovák kormánykoalíció politikusai az országirányítás kizárólagos tudóiként állítják be önmagukat, és bélyegzik az ellenzéket.

 

(…)

 

 hirdetes_810x300  

A tereken tüntető több tízezres tömegben bizonyára sokfajta nézetű ember van.

Olyan emberek, akik mást-mást gondolnak a munkavállalásról, a szociális helyzetről, vagy akár a migrációról, (Szlovákiában részletkérdés) Soros György szerepéről. Mégis együtt vannak és közös szlogenjeik vannak. Mert ma Szlovákiában a változást igénylő polgárokat a biztonság és a tisztább közélet hiánya, a korrupció- és bűnözőmentes kormányzás vitte az utcára. ÉS NEM MÁS!

 

Mivel a múlt pénteki összejövetel morális ereje óriási volt, a hatalmat gyakorlóknak nem maradt más hátra, mint megbélyegezni, lejáratni és manipulálni. S történt mindez szinte ugyanúgy, mint ahogy ezt megtapasztaltam 1989-ben, vagy ahogy történhetett 1848-ban.

Múlt hét pénteken én is ott voltam a téren. Tettem ezt elsősorban a kettős gyilkosság miatti felháborodásból és együttérzésből. De azért is, mert végre nem csak mi, szlovákiai magyarok akartuk Robert Kaliňák (Robert Fico) távozását

 

(…)

 

Átmeneti szövetség alakult tehát ki ismét köztünk és a szlovák közvélemény jelentős része között, úgy, mint 1989-ben. Ezt pedig értékelni és értelmezni kell.

A kérdés ma az, hogy Robert Kaliňák és Robert Fico távozása elégséges-e ahhoz, hogy holnap már ne menjünk a térre. Elég-e, ha a volt belügyminisztert az államtitkára váltja, a volt miniszterelnököt pedig az eddigi jobbkeze?

Vajon Kossuth és Petőfi ma mit mondana? Elértük a célunkat vagy tovább-tovább?

 

Holnap a téren kiderül…

 

Berényi József: Facebook

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!