Csütörtökön jelentette be, hogy lemond parlamenti képviselői mandátumát. František Šebej az interjúban megmagyarázza miért hozott ilyen döntést, és mitől fél a legjobban az elkövetkezendő időben.

 

Miért mondott le képviselői mandátumáról?

 

Arra a következtetésre jutottam, hogy egy ilyen összeállítású kormányt már nem támogathatok tovább. Természetesen, azokat a minisztereket támogathatom, akiket a Most-Híd jelöl, de egy olyan alakuló kormányt, amelynek az élén Peter Pellegrini áll, már nem tudom a szavazatommal támogatni.

 

 hirdetes_810x300  

Csakhogy két éven át képes volt egy olyan kormányt támogatni, amelynek az élén Robert Fico állt, a belügyminiszteri székben pedig Robert Kaliňák ült.

 

Az, hogy én Fico kormányát támogattam… Nos, ez nagyon felületes megfogalmazás.

 

(…)

 

Mikor vált a távozó belügyminiszter, Robert Kaliňák az Ön számára hitelvesztetté?

 

Én már régen bizalmatlan voltam Kaliňákkal szemben. Követeltük is a lemondását.

 

Két évvel ezelőtt azonban elfogadta őt a belügyminiszteri székben.

 

Ez a Smer feltétele volt ahhoz, hogy megalakulhasson a kormány. Még mindig meg vagyok győződve arról, hogy ez egy legitim döntés volt, hiszen semmilyen más kormányt nem lehetett volna megalakítani. Abban a pillanatban, amikor az SNS azt mondta, hogy nem akar ennek a jobboldali kormánynak a részese lenni, már nem jött ki a lépés.

 

Ezt mindenki tudja. Nem tudta volna még egy ideig húzni az időt, és nyomást gyakorolni Ficora?

 

Ez egy régi nóta, amit körbe-körbe hallgatok, de azt tudom rá mondani, hogy ugyan megcsinálhattuk volna, de nem lett volna értelme. Nem árulok el semmi titkot azzal, ha azt mondom, hogy a választások utáni egyezkedések során több dolgot is kértünk: világos és kétségbevonhatatlan proeurópai és proatlantikai orientációt, néhány kérést, amit szerettünk volna beágyazni a kormányprogramba, sőt, azt is kértük, hogy Kaliňák ne legyen benne az új kormányban. Emellett azt is szerettük volna, ha Ľuboš Blaha semminek sem lesz az elnöke, de a Smer ezekkel a kérésekkel egyszerűen nem értett egyet. Úgy gondolom, hogy nincs értelme két évvel ezelőttre visszamenni.

 

Mit vár a következő kormánytól?

 

Őszintén megmondva, összességében semmit. Reménykedem, hogy megőrzik az egészséges állami pénzügyet, továbbá bízom benne, hogyha Kolíková asszony lesz az új igazságügyi miniszter, akkor folytatni fogja azokat a bírósági reformokat, amelyeket Lucia Žitňanská kezdeményezett (…).

 

Nem tesz szemrehányást a párt tagjainak a döntésük miatt?

 

Jobban érezném magam, ha távoznának a kormányból. De az, hogy nekem az egyes dolgokkal kapcsolatban más a véleményem, még nem jelenti azt, hogy köteles vagyok ajtókat csapkodni..

 

(…)

 

Miképpen nézett ki a Most-Híd Országos Tanácsának tárgyalása? Egyrészt a magyar „polgármesterek“, másrészt a Most-Híd szlovák képviselőinek és fiatal magyar liberálisainak a találkozója volt?

 

Nem szívesen jelentek ki ilyesmit, de azt mondom: nem csupán a Most-Híd specifikuma az, hogy jelentős eltérések vannak azok között az emberek között, akik a kormánykoalícióból származó regionális előnyöket tartják a szemük előtt, és azok között, aki az egész kormánykoalíció mögött értékvitákat látnak.

 

Úgy gondolja, hogy a Most-Híd képes lesz a túlélésre?

 

Remélem. Túlélte volna, ha távozunk és előrehozott választásokra került volna sor. De remélem, hogy így is túl fogja élni.

 

(…)

 

DenníkNFrantišek Šebej: Nemám spor s Mostom, len s jeho rozhodnutím

Nyitókép: Foto N/Tomáš Benedikovič

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!