Ön geostratégaként nemzetközi események előrejelzésével foglalkozik. (…) Azt még nyilván könnyebb meghatározni, hogy mi lehetetlen. De hogy a lehetséges forgatókönyvek közül miként választják ki az egyiket, az már bonyolultabbnak tűnik. Van erre biztos módszer?

 

Nézze, az például, hogy Magyarország a történelme miatt nem akar migránsokat befogadni, megjósolható.

 

Most úgy néz ki, ez a helyzet, de mi lesz, ha mondjuk politikai kurzusváltás történik?

 

 hirdetes_810x300  

Miért történne? Egyszer csak azt fogják mondani az emberek, hogy mostantól migránsokat akarnak?

 

A választásokon lehet hatalomváltás.

 

Mindig lehet politikai változást feltételezni. A kérdés, miért lenne így? Nem látok olyan folyamatot, amiből arra lehetne következtetni, hogy az emberek véleménye meg fog változni ebben a kérdésben.

 

Ha új erő alakíthatna kormányt, a bevándorlás kérdésében nagyon limitált lenne a mozgástere, nem tehetne igazán mást, mint a mostani kormány. Fontos a gondolati lánc végigvezetése. Ha Magyarország nem akar bevándorlást, akkor konfliktusba kerül a bevándorláspárti EU-val, ebből pedig feszültség lesz.

 

Tegyük fel, az ellenzék nyer. Ők sem lesznek jobban képesek ráerőltetni az országra a bevándorlást. Figyelni kell arra, mi a lehetetlen. A bevándorlást lehetetlen lenyomni a magyar emberek torkán. (…)

 

 

Magyarország érdekes helyzetben van, mert az energiaszektorunk teljesen függ Oroszországtól.

 

Mindenki másé is errefelé.

 

Igen. Az amerikai politikai vezetők képesek különbséget tenni ez ügyben? Értik, hogy itt nem feltétlenül valódi oroszbarátságról, inkább kiszolgáltatottságról van szó?

 

Képesek különbséget tenni, de nem fognak.

 

Miért?

 

Mert nem érdekel minket. Nekünk nem kerül semmibe, ha rossz a kapcsolatunk Magyarországgal. Magyarországnak ez többet jelent. Nézze, sok ország függ az orosz energiától. De jelenleg az oroszoknak nincs választási lehetőségük, el kell adniuk az energiájukat. Öt éve más volt a helyzet. Elzárhatták volna a csapokat. Most az eladók nagyobb kényszerben vannak. El kell adniuk.

 

Mivel az amerikai energia is egyre inkább jelen van a piacon, ezen a téren most kevésbé vagyunk megértőek az európaiak aggodalmaival kapcsolatban. A magyarok az amerikai és az orosz kapcsolatok között egyensúlyoznak, nincsenek meggyőződve arról, hogy az amerikaiak megbízható szövetségesek.

 

(…) Mi a helyzet akkor a „soft powerrel”? (…) Mondjuk az NGO-kat, amiket ön is említett. Magyarországon most Soros György ilyen jellegű befolyása a fő téma.

 

Neki van egy világnézete és rengeteg pénze, amit elkölt a céljaira. Az esélye, hogy megszabaduljon Orbántól, nulla.

 

Más országokban már sikerült kormányokat megbuktatnia hasonló módszerekkel.

 

(…)  Amikor a Szovjetunió összeomlott, Soros rengeteget tett azért, hogy Kelet-Európa megkezdhesse az integráció folyamatát. A gond az, hogy míg akkoriban nemzeti önrendelkezést szeretett volna ezekben az államokban, ma azt akarja, hogy úgy rendelkezzenek a jövőjükről, ahogyan azt ő, Soros György kívánja. Ennek elérésében sokan segítenek neki ezekben az országokban, és ezért sokan elítélik őket. Ez a politika része.

 

Nem hiszem, hogy a magyarok az alapján választanak majd, amit Soros mond. Még csak nem is annak alapján, amit Orbán mond. Szabad emberként a saját fejük után mennek majd. Trumpot is megválasztották az amerikaiak.

 

(…) Szerintem Soros árt a nemzetközi rendszernek, amikor azt igényli, hogy egyes választási eredményeket ne tartsanak tiszteletben. Azt mondja, hogy támogatja a nemzeti önrendelkezést, csak nem ezt vagy azt a bizonyos nemzeti önrendelkezést. Ez a gond Sorossal.

 

(…)  Amiatt kell aggódniuk (a magyaroknak – a szerk. megj.), hogy amíg az EU tagjai, addig a nemzeti szuverenitásuk korlátozott lesz. Két szuverenitás van, az EU-s és a magyar, és a kettő sokszor ütközik. Önök egyfelől szeretik a tagsággal járó előnyöket, de nem szeretik, ha korlátozzák az önrendelkezésüket. Végül ez fogja szétrobbantani az EU-t. (…)

 

Az interjút Csekő Imre készítette. A teljes interjú az alábbi linken olvasható: 

 

Manidner.hu, Soros nem fog megszabadulni Orbántól – George Friedman a Mandinernek

Nyitókép: Mandiner.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!