Nem érdekli, hogy a Fideszben „árulónak” tartják, mivel a szlovákiai magyar szavazók érdekeiért dolgozik – mondja Bugár Béla, a szlovák–magyar Most–Híd elnöke. A politikussal az új szlovák kormány megalakulása kapcsán a Magyar Nemzet készített interjút.

 

Szlovákiai magyar újságíró ismerőseim szokták mondani, mennyire ironikus, hogy Robert Fico, bár tele volt botrányos ügyekkel az elmúlt években, végül egy olyanba bukott bele – Ján Kuciak tényfeltáró újságíró és menyasszonya meggyilkolásába –, amelyhez valószínűleg semmi köze nem volt.


Két évvel ezelőtt, amikor koalícióra léptünk a Smerrel, egyik feltételünk Robert Kaliňák belügyminiszter lemondása volt. Akkor nem sikerült, most elértük. Nemcsak a belügyminisztert, Ficót is távozásra bírtuk, a legkisebb frakcióval bíró pártként értük ezt el a legnagyobbal szemben. Persze ehhez kihasználtuk a tragédia kapcsán kialakult felháborodást, politikai nyomást. Az igaz, hogy a gyilkosságokhoz nincs köze Ficónak, de ezt használták vele szemben gyújtózsinórnak ahhoz a bombához, amely fel is robbant, és hatására a szlovák újságírók végigmennek a Smer különböző korrupciós ügyein. A kiváltó ok a kettős gyilkosság volt, amelynek a pontos okát nem tudjuk, de felszínre hozott más korrupciós ügyeket.

 

(…)

 hirdetes_810x300  

 

Olvastam elemzéseket arról, hogy a választók megbüntetik majd a mostani kormánypártokat, mert most nem írták ki a választásokat.

 

Egy politikusnak mérlegelnie kell, hogy a pártérdek vagy az ország érdeke a fontosabb. A Most–Híd érdeke az előre hozott választás lett volna, minél hamarabb. Garantálom, hogy kampány nélkül is jobban szerepeltünk volna ezen. Ám a közvélemény-kutatások szerint Marian Kotleba nyíltan fasiszta pártja növelte volna legtöbbel a mandátumai számát.

 

Mi állíthatja meg Kotlebáék szélsőjobboldali pártját?


Kotleba fő fegyvere a roma- és idegengyűlölet, így elsősorban is teljesíteni kell a kormányprogram romák megsegítésére vonatkozó részét. Aztán: használjuk ki, hogy „Szlovákia jobban teljesít”, és ebből juttassunk minél többet vissza az embereknek. Megvan az ellenzék felelőssége is: én huszonnyolc éve vagyok képviselő, azóta ez a legrosszabb parlament. Itt csak abban versenyeznek a pártok, ki tudja jobban megsérteni a másikat. Csak személyes támadások vannak. Nálunk ez eddig nem volt. Igaz, abba az irányba romlunk, mint Magyarország, csak maguknál a kormány csinálja, nálunk az ellenzék. Mi nem fogtuk be a szájukat, mint a magyar kormány. A szlovák köztévé valódi tévé, sőt a szerkesztő ellenzéki politikusként viselkedik egy kormánypárti képviselővel szemben. A szlovákiai sajtó egy-két kivételtől eltekintve független.

 

Egyébként mi lesz Robert Ficóval? Nem mintha aggódni kellene érte, de visszavonul?


Ő nem az a típus. Pártelnökként maradni fog, és nagyon fontos szerepe lesz. Biztosítania kell a Smer-képviselők egységét. Én úgy érzem, Peter Pellegrini kormányfő nem fogja hagyni, hogy Fico dirigáljon neki.

 

Mutassa be valamelyest Peter Pellegrinit a magyarországi olvasóknak!


Fiatal, ambiciózus, ezért nem hagyja majd, hogy a homlokára legyen írva, Fico ugráltatja. Másképp kommunikál, nem lesz rossz viszonyban Andrej Kiska köztársasági elnökkel, nem fogja azt mondani az újságíróknak, hogy hiénák vagytok. Dolgozott minisztériumban, volt a parlament elnöke, volt miniszter, legutóbb az információtechnológiai szektor fejlesztéséért felelős kormányalelnök, vagyis van már tapasztalata. De mindig megegyezésre törekszik. Ha tartja magát ehhez a stílushoz, sikeres lehet.

 

(…)

 

Azt hogy éli meg, hogy bár koalíciós partnere Robert Ficónak, a magyar kormány, a Fidesz évek óta levegőnek nézi?


Ez legyen az ő problémájuk, az én választóim itt vannak Szlovákiában, nekik kell megfelelnem, nem a Fidesznek. A Fidesz a magyar adófizetők pénzéből rengeteget tol át ide, ennek egy része aztán kézen-közön elveszik, miközben érdekes módon a pénzek fölött a parlamentből rég kiesett Magyar Koalíció Pártja potentátjai diszponálnak. Milliók mennek el fölöslegesen, miközben más beruházások megvalósítása csúszik. (…)

 

(…)

 

Közvetlenül a magyar parlamenti választások előtt beszélünk. Milyen eredményt tippel, és hogyan változhat a két ország viszonya?


Nem tippelnék, mert két éve itt, Szlovákiában senki nem tudta korrektül megbecsülni az eredményt. Az ellenzék meg tudná szorítani a Fideszt, ha jó egyéni jelöltjei lennének. A két ország közötti kapcsolatban egyvalamit kell mindig látni: ha a viszony romlik, a szlovákiai magyar kisebbség helyzete is romlani fog.

 

Magyar Nemzet Online, Bugár Béla: Nem a Fidesznek kell megfelelnem

Nyitókép: Béres Attila/Magyar Nemzet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!