Egy magára valamit is adó márka ma már legkevesebb 2 szabadidő-autót kínál. Még olyanok is, amelyek ezt a műfajt korábban hírből sem ismerték, lásd például a Porschét. A Mitsubishinál – a kőkemény offroad Pajerón kívül – sokáig szintén kettő szerepelt az árlapon, de az egyre erősebben dühöngő SUV-mániára való tekintettel úgy döntöttek: kell egy harmadik is.

 

Belőtték tehát az ASX és az Outlander közé az Eclipse Crosst, visszahozva egyben a márka egyik legendájának nevét; a teljes megnevezés pedig arra utal, hogy tkp. egy crossoverrel van dolgunk. Az autót az egyetlen választható motorral, nyolcfokozatú CVT automata váltóval és a második leggazdagabb szereltségben kaptuk meg tesztelésre.

 

A tesztelt autó – a márka többi modelljével együtt – a komáromi Mitsubishi Hoffer autószalonban vásárolható meg.

Cím: Bratislavská cesta 1, 945 01 Komárno,

Telefon: 0911 445 000, 035 7740 522,

email: [email protected],

web: www.hoffer.mitsubishi-motors.sk

facebook: MitsubishiHoffer

 

 hirdetes_810x300  

 

 

Alaktan

 

Méretben az Eclipse Cross az ASX-hez áll valamivel közelebb; annak hossza 4365 mm, a tengelytáv viszont mindhárom modellnél azonos. Amiben azonban kisebb és nagyobb rokonát is felülmúlja az újdonság, az a külalak. Nem arról van itt szó, hogy az ASX és az Outlander csúnya: az Eclipse Cross sikeredett igen-igen szépre. Elsősorban is lenyűgözően dinamikus: a kupészerű karosszéria újabb utalás a 2011-ig gyártott ikonikus névrokonra.

 

 

Ugyanakkor a részletek is nagyon vonzóak: a maszk gyakorlatilag egyetlen ívet alkot a fényszórókkal, az irányjelzőket és a ködlámpákat jókora mélyedésekbe integrálták, az oldalfelületeket mutatós peremek dobják fel, a hátsó lámpák – az őket összekötő fényhíddal – pedig egyedülállónak számítanak ebben a kategóriában. Aztán ott van még ugye az impozáns tetőspoiler, plusz a bravúros kombinációban alkalmazott mattezüst és krómozott elemek…

 

Belvilág

 

A frontpanelt a síkokkal való játék jellemzi: a kijelző, a szellőzőrostok, a klímapult és digitális bemenetek mind külön mélységben helyezkednek el. Ez a tagoltság már önmagában is feldobja az enteriőrt, csakúgy, mint a szálcsiszolt alumínium falú „árokba” ágyazott középkonzol. Az említett (hétcolos) kijelző egyébként a kor trendjét követi, tehát vetítővászonként emelkedik ki a műszerfalból; ez a kialakítás egyben jobb rálátást is biztosít.

 

 

S ha már vetítésről esett szó: a Mitsubishinél most először jelent meg az úgynevezett Head up display (HUD), amely közvetlenül elénk, a szélvédőre tükrözi az autó sebességét, plusz a tempomat adatait. És ezzel már a szereltségnél tartunk, amelynek egyéb értékesebb elemei a holttér- és sávelhagyás-figyelő, a mögöttes forgalom ellenőrzése tolatáskor, az elülső-hátsó parkolószenzorokkal kiegészített tolatókamera, a kétfunkciós tempomat, a kétzónás automata légkondi és a digitális rádió.

 

 

Az Apple CarPlay és Android Auto funkciót is tartalmazó multimédiás rendszer különlegessége, hogy  nemcsak az érintőképernyős kijelzővel, hanem a váltókar mellé telepített egérpaddal is vezérelhető, lásd a megfelelő ábrát.

 

 

Ami pedig a helykínálatot illeti: az Outlanderéval azonos tengelytáv elegendő hátsó életteret biztosít, főleg két utas számára. Ők ilyenkor pohártartókkal kombinált könyöklőt is lehajthatnak maguk közé, lásd ismét a megfelelő ábrát.

 

 

A tisztes űrtartalmú csomagtartó két alapmérete abból ered, hogy a hátsó ülések 20 cm-es pályán előre-hátra huzigálhatók. A koffernek van egy alagsora is, bővítésekor pedig, ha nem is teljesen sík, de legalább lépcső nélküli padló keletkezik.

 

 

Országúton, terepen

 

Az autóhoz egyelőre kizárólagosan kínált motor a Mitsubishi új terméke. Az 1,5 literes benzines turbómotor közvetlen befecskendezéssel dolgozik, és igen tisztes teljesítményt szállít. A 250 Nm-es nyomaték sem rossz, főleg hogy széles fordulatszámsávban áll a vezető rendelkezésére. Ami viszont engem személy szerint a legjobban meglepett, az az eddig minden modellben mélységesen utált CVT (folyamatos áttételű) váltó működése volt.

 

 

A gyémántos mérnökök beleraktak 8 szimulált fokozatot; oké, ilyen műtagolást mások is alkalmaznak, de itt valahogy jobban sikerült. Például úgy, hogy kiküszöbölték a kvázi váltások közötti, kuplungcsúszáshoz hasonló motorbőgést. Az egyes „fokozatok” között pedig, éppen a folyamatos áttételnek köszönhetően tizedmásodpercnyi vonóerő-megszakadás nincs. Ennek köszönhető például, hogy a CVT váltóval kerek egy másodperccel jobb az autó százas sprintje, mint a hatgangos kézivel. A fogyasztás is abszolút elfogadható, ez esetben tényleg alig hazudik a papírérték.

 

 

Ami pedig a terepképességeket illeti, még ennél a tényleg „csak szabadidős” modellnél is érezni, hogy egy Mitsubishivel van dolgunk. A legtöbb márka hasonló modelljei például nem ismerik a terepszög fogalmát; az Eclipse Cross igen, mi több, ezek az értékek végképp nem szégyellnivalóak.  Tizennyolc centit meghaladó hasmagassággal is igen kevesen dicsekedhetnek ebben a kategóriában.

 

S bár tesztautónk csupán fronthajtású volt, a természetesen a Mitsubishi fejlett S-AWC (Super All-Wheel Control) összkerékhajtással is megrendelhető; ezzel már nemcsak a göröngyösebb földutaknak, hanem a különböző méretű sártengereknek is bátran nekivághattunk volna…

 

 ADATLAP

Hengerűrtartalom: 1499 cm3

Teljesítmény: 120 kW (163 LE)@5500

Nyomaték:   250 Nm@1800–4500

Sebességváltó: 8-fokozatú, folyamatos áttételű automata

Legnagyobb sebesség: 200 km/óra

Gyorsulás 0–100 km/óra: 9,3 s

Gyári átlagfogyasztás: 6,7 l/100 km

Tesztfogyasztás: 7,1 l/100 km

CO2-kibocsátás: 154 g/km

H/Sz/M: 4405x1805x168/5 mm

Hasmagasság: 183 mm

Orrszög/farszög/áthajtási szög: 18,8/29,6/18˚

Csomagtér (alapméret):  341–448 l

Üzemanyagtartály: 63 l

A modellcsalád induló ára: 20 490 €

A tesztelt típus induló ára: 25 390 €

 

Vas Gyula

A szerző felvételei

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.