Az utóbbi napok legforróbb témája a magyar választások eredménye. Ön szerint Orbán Viktor valóban Európa zabolázatlan gyereke?

 

Úgy hiszem, hogy nem, és az ötven százalékos győzelem azt erősíti meg, hogy az emberek őt akarják Magyarország vezetőjének, mert értik, hogy ő nem akar migránsokat. Tudja, az, hogy valaki ötven százalékos eredményt ér el, ott nem lehet azt mondani, hogy a nemzet fele eltévelyedett.

 

Senki nem mondja azt, hogy eltévelyedtek volna, valóban hatalmas legitimitást szerzett a kormányzáshoz, de rengeteg kritika éri az Európai Unió részéről, az EBSZ például kijelentette, hogy a magyar választások szabadok voltak, de nem igazságosak.

 

 hirdetes_300x300  

Ha léteznek kétségek, bizonyára vannak Magyarországon olyan eljárások, amelyek ezt a helyzetet orvosolják, maga az EBSZ is kérhet ellenőrzést, de amennyire tudom, ezt nem tette meg.

 

És ön szerint az, ahogy Magyarországon most működik az állam, létezik olyan független bírói szervezet, amely kimondhatja, vagy úgy határozhat, hogy ezek a választások nem voltak igazságosak?

 

Én azt látom, hogy Orbán Viktor demokratikus úton kétharmados többséget szerzett a magyar országgyűlésben. És ezt mindenkinek tiszteletben kell tartania.

 

Mi csak arról beszélgetünk, hogy az ő kormányzási stílusa nem ütközik-e az Európai Unió alapértékeivel: a jogállamisággal, a pluralitással.

 

Maradjunk annyiban, hogy mindenkinek tiszteletben kell tartania [Orbán Viktor győzelét]. És kész. Nem tudom, miről kéne tovább filozofálnunk. (…)

 

(…) Ön szerint [Orbán] tiszteletben tartja a jogállamiságot és az állam pluratirását?

 

Tudja, nem tanulmányozom Orbán Viktor tevékenységét napi szinten, taláne gy politológus jobban megvilágítaná ezt a témát, hogy egy ennyire meggyőző választási eredménynél egyszerűen tiszteletben kell azt tartanunk.

 

Akkor ön szerint az a kritika, ami Orbán éri az EU részéről, nem jogos?

 

Az attól függ, mit kritizálnak. A bírálatok egy része, miszerint Orbán Viktor elutasítja a migránskvótákat, biztos hogy nem ésszerű. Magyarország joga eldönteni, ki élhet ott és ki nem.

 

És az is rendben van, hogy Magyarországon olyan törvényjavaslatok készülnek, amelyek alapján szankcionálni lehetne az olyan nem kormányzati szervezeteket, amelyek a migránsokat segítenék, vagy különadókkal sújtanák a külföldről támogatást kapó, migrációval foglalkozó NGO-kat, ráadásul ki lehetne utasítani azt az embert, aki a bevándorlást támogatja?

 

Nem tanulmányoztam át ezeket a törvényjavaslatokat, nem foglalkozok olyan mélyen a magyar politikával, így nem tudom, mit írnak pontosan azokban a javaslatokban. Azonban egyetértek azza, ha egy demokratikusan választott kormány elszámoltatja bevételeiről a non-profit szervezeteket. Ugyanezt meg kell tenniük a politikai pártoknak és egy sor más szervezetnek is. Ezzel nekem nincs problémám.

 

Ami az önáltal említett másik dolgot illeti, a bevételek megadóztatását, ott az én véleményem az, hogy egykulcsos adót kellene bevezetni minden fajta bevételre.

 

(…) Tiszteletben kell tartanunk, hogy ő a kormányfő, és tiszteletben kell tartanunk politikáját. Természertesen, ha megsérti a demokratikus elveket, ha megsérti azokat a kötelezettségeket, amelyeket Magyarország az EU-ba lépésekor elfogadott, arra rá kell mutatni.

 

De ahogy én látom, Orbán Viktor elsősorban azért bírálják, mert elutasítja a migránsokat, és ebben teljes mértékben az ő oldalán állok. (…)

 

(…)

 

eTrend.sk, Sulík v novej debate TRENDU: Nechajte Orbána aj Kaczinského na pokoji

Nyitókép: eTrend.sk/reprofotó

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!