(…) A moszkvai álláspont iránti megértés kívánalma nem egy anonim portál egyik konspirátorától hangzott el, hanem a NATO- és EU-tag Szlovákia házelnökétől. Egyik szemünk sír, a másik nevet. Nevet, mert Danko és hivatala elég a beszédekhez és a gesztusok megtételéhez, de a valódi politikát nem abban az irodában csinálják.

 

Sír, mert az SNS elnökéről van szó, amely miniszterein (és szürke eminenciásain) keresztül befolyásolja a hadsereg beszerzéseit. Ha például a szlovák nemzetiek vezére a MiG-ek kapcsán oroszul fog vezényelni, Isten óvja még a NATO-partnerek költségvetését is.

 

Fico idejében Danko szerint jobb volt. Kitudja, mit akart ezzel mondani. Talán azt, hogy a volt kormányfő éjjel nappal a mag-Európát éltette? Danko oroszbarát szentimentalizmusa beteg dolog. Érveit anélkül is értjük, hogy kimondaná: szláv kölcsönösség, hála (miért is?), megértés, ami a kapcsolatokban a legfontosabb.

 

 hirdetes_810x300  

Ki ássa alá még Európát?

 

Igen, az egymás iránti megértés szép vágyálom. A politikus azonban nem úszhatja meg konfliktusok nélkül. Aki az ellenzékre, a médiára, a tüntetőkre és Brüsszelre morog, miért nem tud elviselni némi „barátságtalanságot” a Kremllel szemben.

 

A Szlovákiáról létrehozott mítosz, miszerint a V4 Európabarát szigete, megdőlni látszik. Egyértelmű Európabarát politikát ma már senki sem követ. Sulíknak idegeire megy az Unió. Több megértést tanúsít a magyar miniszterelnök irányába. Más konzervatívok attól félnek, hogy az EU-ból majd kamionnal szállítják Szlovákiába a hanyatlást és a korrupciót.

 

A Smer tisztességgel, de lelkesedés nélkül teljesíti az európai követelményeket. A nemzetiek pedig azon spekulálnak, hogyan gazdagodjanak meg a nagy szláv testvériség árnyéka alatt.

 

Ugyan, kit támogathatna az a választó, aki azonosul Szlovákia európai és nyugati irányultságának elképzelésével és örül is neki?

 

Aktuality.sk, Komentár Ľubomíra Jaška: SNS-ka chce kšefty aj pod veľkým slovanským dubiskom

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!