(…) Nagyon sokszor említik Saková nevét lehetséges belügyminiszter-jelöltként. Az ő személye adhat valamilyen garanciát a Kuciak-Kušnírová-gyilkosság felderítésére?

 

Nagyon nyílt leszek: szerintem nem. Én azzal a javaslattal álltam elő, hogy a kormánykoalíció saját érdekében olyan jelöltet állíthatna a belügyminiszteri posztra, aki semleges és nem a pártstruktúrának. (…)

 

Hogyan értékeli, hogy Tomáš Drucker 26 nap után távozott a tárca éléről?

 

 hirdetes_810x300  

Én ambiciózus embernek ismerem Druckert, akinek voltak bizonyos elképzelései arról, hogy új irányt szabjon a belügyminisztériumnak. Rövid időn belüli távozása számomra egyértelmű jelzés, hogy terve nem sikerült, vagyis nem kapott elég teret elképzelései megvalósításához.

 

Nem volt politikai támogatottsága?

 

Nem volt politikai hátszele elképzelései véghezviteléhez. (…)

 

(…) Megoldanák a mostani helyzetet az előre hozott választások?

 

Meggyőződésem, hogy egyáltalán nem. A választói eloszlás nem változott, ami azt jelenti, hogy nagyjából ugyanolyan körülmények között állna fel az új kormány, mint legutóbb. Még mindig azt állítom, hogy rendes választásokra van szükség, de emellett ki kellene vizsgálni azt a rengeteg ügyet, amelyek felmerültek. Nem csak az oknyomozó újságíró és menyasszonya halálát, hanem a régiebbieket is, mint amilyen például a Bašternák-ügy.

 

És akkor megmutatkozna, hogyan v befolyásolja a politikai valóság a nyilvánosság véleményét, amely majd dönthet, melyik politikai pártnak szavaz bizalmat.

 

Nem csak a kormánypártok, de az ellenzéki pártokról is szó van, az emberek láthatják, hogyan lépnek fel, milyen álláspontot képviselnek az eges ügyek kapcsán, így a választók arányosabban tudnak döünteni.

 

A Smer számára nem lenne kockázatos egy előrehozott választá? A felmérések a párt 4-5 százalékos zuhanást mutatják.

 

Azt hiszem, hogy a Smer számára ma minden kopckázatot jelent, mert nagyon bonyolult helyzetbe került a kormánykoalícióban a botrányok és az ebből adódó változások miatt, és ezek mind befolyásolják a párt belső atmoszféráját. (…) A Smer abba a helyzetbe került, amelyet két évvel ezelőtt Robert Fico és Robert Kaliňák a struktúra átszervezésével oldott volna meg. Akkor nem került rá sor, most igen, de teljesen más körülmények között. (…)

 

Robert Ficonak el kéne gondolkodnia azon, hogy visszavonuljon?

 

Robert Ficonak a párt vezetését érintő változásokra kellene felkészülnie. Ez a döntő. A Smer maradni akar, és egyúttal szociáldemokráciát is szeretne, meg kell tudnia szólítani a választókat, akiknek vonzó ez az irányultság. És ezek azok az emberek, akik a nagyvárosokban élnek, a fiatal generációhoz tartoznak. Véleményem szerint sem Robert Fico sem Robert Kaliňák nem tudja megszólítani őket.

 

Lesz a Smerben palotaforradalom?

 

Nem nevezném palotaforradalomnak. Még mindig Robert Fico racionalitására hagyatkoznék. Mindig racionálisan döntött, nem tudom, mi történik majd ma, de most az lenne a racionális, ha teret adnának egy új garnitúrának, és el kéne hagyni azt a vágyat, hogy újra vezető akarjak lenni, aki majd győzelemre viszi a Smert. (…)

 

 

HNonline.sk, Predčasné voľby? Pre Smer je dnes rizikom všetko

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!