Egy kormányalakítást sokféle szempont alapján lehet értelmezni. Ha hatalmi szempontból tekintünk a harmadik és a negyedik Orbán-kormány közötti különbségre, akkor elég nyilvánvalónak látszik, hogy itt egy hatalmi sakkjátszma fontos lépése történt: a harmadik Orbán-kormány két legfajsúlyosabb politikusát, akik kapcsán akár azt is el lehetett képzelni, hogy egyszer majd – saját teljesítményük alapján – a kormányfői poszt várományosai is lehetnek, Orbán Viktor egyértelműen lefokozta.

 

Egyikük elveszítette a kormányzásban eddig kiemelt jelentőséggel bíró miniszteri posztját (Lázár János), a másikuk pedig jelentősen csökkent hatáskörökkel, tulajdonképpen a kormány „könyvelőjeként” folytathatja csak a munkáját (Varga Mihály).

 

A változások üzenete egyértelműen az, hogy csak azok léphetnek előre, akik egyrészt teljes mértékben lojálisak, másrészt pedig még elméleti veszélyt sem jelentenek a kormányfő nyilvánvalóan tovább erősödött hatalmára. A mostani ciklus legfontosabb kérdése innentől még izgalmasabb: mit tervez Orbán Viktor 2022-re.

 

 hirdetes_810x300  

 

Török Gábor, facebook/törökgaborelemez

Nyitókép: facebook/törökgaborelemez

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!